Nu aan het lezen
We zijn het er allemaal over eens: afgelopen zomer was ontzettend warm. En ook de rest van het jaar was – op een paar dagen na – gemiddeld gezien warmer dan normaal gesproken. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor de gehele wereld. 2018 was namelijk het op drie na warmste jaar ooit.
Dat hebben zowel NASA als de US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) geconcludeerd in twee afzonderlijk uitgevoerde onderzoeken, meldt Quartz. Vorig jaar was zelfs 0,83 graden Celsius warmer dan het wereldwijde gemiddelde tussen 1950 en 1981.
‘Ooit’ is overigens misschien niet helemaal het correcte woord hier. Daarmee wordt namelijk ‘sinds 1880′ bedoeld, toen we begonnen met het bijhouden van de jaarlijkse temperaturen. Eerder was er niet genoeg klimaatdata over onze planeet beschikbaar om een accuraat antwoord te krijgen, aldus NASA.
Maar 2018 was “waarschijnlijk warmer dan vele honderden jaren voor die tijd”, aldus Gavin Schmidt, directeur van NASA’s Goddard Institute for Space Studies. 2016 is nog steeds het warmste jaar sinds 1880, wat onder meer te wijten is aan het El Niño-fenomeen, dat effect had op de Grote Oceaan. 2015 en 2017 staan op plaats twee en drie, gevolgd door 2018.
Daarmee zie je dus al een trend: de vijf warmste jaren wereldwijd sinds 1880 waren ook in de afgelopen vijf jaar. En de achttien warmste jaren kwamen in de laatste negentien jaar voor. En dat kunnen we allemaal aan klimaatverandering wijten. Een grafiek van NASA en NOAA ondersteunt dat.
Het is duidelijk dat sommige jaren zeker kouder waren dan andere, maar over het algemeen stijgt de temperatuur steeds verder. En ook 2019 kan warm worden. We hebben opnieuw El Niño-achtige omstandigheden aan het begin van dit jaar, stelt Schmidt. Dit jaar wordt dus mogelijk iets warmer dan vorig jaar. “Maar dat is meer een stelregel dan een voorspelling.”
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.