#WomenBoycottTwitter trending na Rose McGowans tijdelijke blokkering

Nu aan het lezen

#WomenBoycottTwitter trending na Rose McGowans tijdelijke blokkering

#WomenBoycottTwitter trending na Rose McGowans tijdelijke blokkering

‘Vrijdag de 13e is de uitgelezen dag om van je te laten horen vrouwen’, dat schrijft een journalist in New York op de dag van een grootschalig Twitterboycot voor en door vrouwen tegen seksueel geweld in Hollywood.

Vrouwen worden met #WomenBoycottTwitter 24 uur lang opgeroepen zich te verenigen en geen berichten te posten op Twitter, het sociale medium dat het Twitter-account van actrice Rose McGowan 12-uur lang blokkeerde nadat zij zich had geuit over de seksuele misstanden door Amerikaanse topproducent Harvey Weinstein.

Geheimhoudingsclausule

Charmed-actrice McGowan tweette en sprak sinds anderhalve week openlijk over het seksueel geweld dat haar werd aangedaan door Hollywoodregisseur Harvey Weinstein. De studio-baas zou haar in 1997 hebben verkracht en de kwestie met een flinke smak geld hebben afgekocht, dat schreef The New York Times over de deal ter waarde van 100.000 euro waarin een geheimhoudingsclausule zou hebben gestaan.

McGowan zou niet de enige vrouw zijn die hij wegens schandelijk gedrag en een hoog te houden reputatie moest afkopen. Actrices als Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow en Rosanna Arquette getuigen na een verklaring van McGowan ook over ongepast en grensoverschrijdend gedrag van de topproducent.

#Rosearmy

Geen vrouw is eigendom van een man, is de officieuze leus waarmee Rose McGowan ten strijde gaat. Haar #Rosearmy’ groeit met de minuut en is daarmee stem geworden van het Harvey Weinstein-verzet.

#WomenBoycottTwitter begon als reactie op de blokkering van McGowans account en groeide snel uit tot wereldwijde trend op het sociale medium. Mannen worden verzocht de stemmen van vrouwen te versterker en hun ‘brothers’ op te roepen hun leven te beteren of achter die mannen aan te gaan die dat niet doen.

Stem voor anderen

De tijdelijke opheffing van McGowans account valt niet in goede aarde omdat ze krachtig sprak over haar eigen ervaringen als slachtoffer van seksueel geweld en vooroordelen in Hollywood. Ze sprak volgens Twitteraars daarbij voor veel vrouwen die het gevoel hadden dat niet te kunnen.

Het account van McGowan dat wegens schendingen van de regels tijdelijk werd bevorderen, is vrijgegeven. Toch blijft McGowan voorlopig stil. Hoe minder clicks het bedrijf krijgt, des te minder het verdient, schrijft een van de deelnemers van #WomenBoycottTwitter.

Boodschap

Initiatiefnemer Heidi Moore schrijft: “Twitter lijkt een boodschap uit te zenden dat ze ons liever het zwijgen opleggen, dan echte, betekenisvolle acties te ondernemen om een probleem op te lossen dat Twitter van meet af aan kwelt. Toen Rose McGowan tijdelijk was geblokkeerd door Twitter, versterkte dat de perceptie van slachtoffers van misbruik die hun mond moeten houden. Het idee achter de boycot is Twitter de stilte te laten zien die ze lijken te verkiezen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.