YouTube blokkeert video's homoseksuele vloggers voor kinderen

Nu aan het lezen

YouTube blokkeert video’s homoseksuele vloggers voor kinderen

YouTube blokkeert video’s homoseksuele vloggers voor kinderen

Zondagavond barstte Twitter los om all the wrong reasons. Videoplatform YouTube was trending onder de hashtag #YouTubeIsOverParty nadat meerdere prominente gebruikers aangaven dat hun video’s weggefilterd waren in de optionele ‘safe mode’, vaak gebruikt door scholen om kinderen te behoeden voor expliciete content.

Twitteraars en leden van de (online) LGBTQ-gemeenschap spreken zich uit over de pas ontdekte censuur waardoor bizar weinig video’s met in de titel ‘gay’ (homo) worden vertoond. De Nederlandse vlogger Bram de Wijs (meer dan 5000 abonnees) besloot naar aanleiding van de ophef te checken hoe ‘family friendly’ YouTube zijn video’s eigenlijk vindt.

“Dat viel behoorlijk tegen”, schrijft hij op zijn blog. “Youtube filtert er flink wat van mijn video’s uit.” Zo’n 36 van de 106 geteste video’s komen niet door de censuur van YouTube. Soms is dat begrijpelijk, zegt Bram.

Stripclub en euthanasie

“De vlog over een stripclub op de Wallen, de uitdrukkelijke euthanasiewens van m’n oma, een video vol feest en drank, een video’s met kut, fuck en shit erin. Prima, die zijn inderdaad niet voor kinderen. Niet zo fraai is het filteren van álle video’s waar ‘gay’ of ‘homo’ in de titel staat. Waaronder dus mijn vlogs over de Gay Pride. Daarin worden weliswaar wat biertjes gedronken, maar ze bevatten toch vooral een positieve boodschap over gelijkheid.”

Volgens YouTube worden alleen video’s over gevoelige onderwerpen verborgen waarbij niet doelgericht LHBTQ-gebruikers worden geweerd. Internationale en nationale vloggers, waaronder Bram, constateren echter dat niet alle verborgen video’s gevoelig materiaal bevatten.

Naast content met daarin verwijzingen naar bijvoorbeeld homoseksualiteit, zijn ook veel popvideo’s verborgen in de ‘family friendly’ modus. Denk aan clips van Katy Perry, Taylor Swift en Miley Cyrus.

Excuus

YouTube zegt “spijt te hebben van de verwarring die ze hebben veroorzaakt”. Media nemen dit over als excuses, maar vloggers zijn sceptisch.

Bram ziet het als een excuses voor de verwarring, niet het gevolg van het filter. “Ik wil geen excuus, ze moeten het gewoon fiksen. Ik snap dat dat filter automatisch is. Ik snap ook dat het in het geval van gay-onderwerpen best lastig uit elkaar te houden is wat wel en niet seksueel getint is. Maar ik denk dat het onmogelijk is een gepast filter te maken. Het filter moet gewoon weg.”

Meer progressief beleid op het gebied van LGBTQ’s sijpelt bij andere grote techbedrijven in Silicon Valley binnen. Facebook werkt al langere tijd met een open formulierveld om je geslacht in te vullen. En sinds een maandje of 4 heb je ook bij Tinder die optie. YouTube loopt op dit vlak dus behoorlijk achter.

Het wordt tijd dat YouTube, op welke manier dan ook, hier ook een socialer standpunt inneemt. Is het niet voor de huidige generatie vloggers die al lang en breed uit de kast zijn, dan is het voor jongeren die nog zoekende zijn en bijvoorbeeld op school in deze zoekmodus niets kunnen vinden over homoseksualiteit op YouTube.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.