Waar je het niet over wilt hebben: zo onderhandel je over je salaris

Nu aan het lezen

Waar je het niet over wilt hebben: Zo onderhandel je over je salaris

Waar je het niet over wilt hebben: Zo onderhandel je over je salaris

Duizenden excuses zijn te bedenken om Het Gesprek met je leidinggevende of opdrachtgever uit te stellen. Variërend van ‘Ach, ik mag blij zijn dat ik werk heb’ tot een gevoel van minderwaardigheid. Maar het tegenovergestelde is waar: je bent het geld waard en ja, ondanks dat je blij mag zijn met je werk, is teren van een hongerloontje absoluut niet nodig.

Je bent niet de enige die dit lastig vindt. Onderhandelen over je salaris is iets wat veel werknemers, volgens businesswebsite Mic voornamelijk vrouwen en millennials, ontwijken.

Financiële misser

Ja en amen zeggen tegen het eerste salarisaanbod, blijkt een grote fout. Het overslaan van deze stap bij het vaststellen van je initiële salaris tijdens een kennismaking, zou je over je hele leven zo’n 1 miljoen euro kunnen kosten: een dure grap waar zo’n 60 procent van de millennials zich schuldig aan maakt- mijzelf niet uitgesloten.

Brutalen hebben de wereld, weten we. En precies daar ligt de sleutel tot een fijn inkomen. “De uitdaging waar de meeste mensen over struikelen, is dat mensen er niet om vragen. En als ze dat wél doen, dan vragen ze het op de verkeerde manier”, aldus Margaret Ann Neale, een business professor aan Stanford University.

giphy

Hoe pak je deze delicate kwestie dan wel aan? Door een combinatie van technieken, menen experts en ervaringsdeskundigen. Een gesprek voeren over je salaris is niet iets waar je tegenop hoeft te zien, mits je je goed voorbereid en focust op de details.

Rechtstreeks op je doel afgaan met het risico hard en koel over te komen is een misser die je na het lezen van deze tips niet meer zult maken.

1.Vriendelijkheid is key

Vriendelijkheid en charisma is meer dan een glimlach wanneer je iets gedaan wilt krijgen, of een gunst verlenen zodra het gunstig voor jou zal uitpakken. Juist op de werkvloer is oprechte vriendelijkheid en collegialiteit van uiterst belang. Wat je geeft, krijg je terug. Maar: mensen zullen niets voor je doen zonder dat ze je mogen.

Alles wat je in een onderhandeling doet, heeft effect op de kansen dat je gesprekspartner een gunstig salarisaanbod maakt. Wees dus rechtdoorzee en vriendelijk en vraag om het bedrag waar jij recht op denkt te hebben.

2.Benadruk je waarde

Het bieden van een goed salaris, is allesbehalve liefdadigheid. Je gesprekspartner moet weten what’s in it for them. Je hebt geen dwangmiddelen, maar kan altijd terugvallen op je kwaliteiten. Waarom ben je het waard en wat is het wat jou onderscheidt van anderen? Het kan je opleiding zijn, maar ook je kennis of werkervaring.

Door dit te benadrukken, verleg je de focus naar wat jij te bieden hebt, in plaats van waar je om vraagt. Als je ervoor zorgt dat deze asset van waarde is voor het bedrijf waar je in dienst treedt, zijn beiden partijen van belang.

3. Zorg voor back-up redenen

Als je gesprekspartner een lager aanbod doet dan jouw aanbod, is het belangrijk om bij je keuze te blijven of in ieder geval op een galante manier te wijzen op je beweegredenen. Voordat je dat doet, moet je er eerst zeker van zijn dat het salaris waar jij om vraagt, redelijk is voor leeftijds- en vakgenoten.

Leg uit en benadruk op welke wijze je problemen zou oplossen op een manier die andere niet kunnen. Door te benadrukken wat jij kan, maak je meer salaris geoorloofd. Doordat je nog niet bekend bent bij het bedrijf, is het slim te verwijzen naar cases in vorige banen of voorbeelden vanuit je studietijd.

You can do it!

Om samen te vatten: ken je toegevoegde waarde, wees warm, respectvol en probeer te blijven bij jouw aanbod. Ook als het gesprek een andere kant op dreigt te gaan. Benadrukken wat je kan, is niet alleen van toegevoegde waarde voor je gesprekspartner en mogelijk toekomstige baas, maar ook voor jezelf: smoor onzekerheid de kiem in, ook als dat betekent dat je spiegel volhangt met aanmoedigende briefjes en kreten. You’re worth it. 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.