Professor Ap Dijksterhuis: 'Geluk is als rubber; het rekt uit en deinst terug'

Nu aan het lezen

Professor Ap Dijksterhuis: ‘Geluk is als rubber; het rekt uit en deinst terug’

Professor Ap Dijksterhuis: ‘Geluk is als rubber; het rekt uit en deinst terug’

Geluk volgens professor dokter A.J. (Ap) Dijksterhuis. In het VPRO-programma Wetenschap Havermoutpap (VPRO) ging deze prof in op wat ons gelukkig maakt. De programmamakers presenteren elke week een prangende vraag; van ‘Hoe word je succesvol in de liefde?’ tot ‘Hoe kom ik van mijn vooroordelen af?’ en dit keer dus de aloude vraag over geluk.

Met een overload aan informatie over geluk onderzoeken die je om je oren slaan met wat je wel en wat je niet moet doen om gelukkig te worden, heten we het advies in deze aflevering een warm welkom. Het is nuchter, onomwonden en verrassend begrijpelijk. Welke het zijn? We schreven ze even voor je op

Bezit maakt niet gelukkig

Sterker nog: hebzucht maar eerder ongelukkig dan gelukkig. Het zou zorgen voor ongeluk, eenzaamheid en angsten. Wij mensen pronken graag met spullen en jagen naar financiële welvaart. Dit percentage is de laatste decennia gestegen. Toch is er geen samenhang tussen geluk en welvaart. Je geluk wordt dus niet bepaald door je inkomen, weet dit populair wetenschappelijke programma.

Prof. Ap Dijksterhuis, auteur van boeken als ‘Op naar geluk’, durft zelfs op basis van onderzoeken te stellen dat hoewel zo’n 40 procent van je genetische bagage bepaalt of je gelukkig bent, er slechts tien procent afhankelijk is van je omstandigheden. Maar liefst vijftig procent van je geluk hangt af van keuzes die je zelf maakt.

Flexibel

Die tien procent waar je niets aan kan doen, gaat om zaken zoals overlijden, ziekte en andere gebeurtenissen waar men geen vat op heeft. Dijksterhuis is hierover duidelijk: Mensen zijn heel flexibel, bepaalde omstandigheden zorgen voor een diep dal maar keren maanden na een traumatische gebeurtenis ook weer terug naar hun oorspronkelijke staat van geluk.

Hij vergelijkt ons geluk met rubber: je kan het tijdelijk oprekken en induwen maar het veert weer terug. En de helft van ons gedrag dat we zelf moeten invullen? Dijksterhuis tipt een beroep waar je veel voldoening uithaalt maar ook activiteiten in je vrije tijd.

Omdat tijd ons gelukkiger maakt dan bezit, kunnen we geld beter besteden aan dingen om te doen (ervaringen) in plaats van spullen. Een actieve invulling van je vrije tijd (Lees: niet eindeloos swipen en surfen op internet) kan daarnaast helpen en gevoel van voldoening te bereiken.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.