Bewezen: Van Harry Potter lezen word je een beter mens - Vance

Nu aan het lezen

Bewezen: Van Harry Potter lezen word je een beter mens

Bewezen: Van Harry Potter lezen word je een beter mens

Dat je veel kan leren van de magische boeken van J.K. Rowling, wisten we al. Maar dat je er ook daadwerkelijk een beter mens van wordt? Dat is compleet nieuwe informatie.

Onderzoek

Pacific Standard meldt dat kinderen die Harry Potter boeken lezen, meer acceptabele standpunten innemen als het gaat om gemarginaliseerde groepen. Dit blijkt namelijk uit een onderzoek dat in 2015 werd gepubliceerd in de Journal of Applied Psychology. Het onderzoek werd verricht door een groep onderzoekers uit Italië.

Voor het Harry Potter onderzoek werd er naar drie verschillende groepen lezers gekeken. De eerste groep bestond uit 34 Italiaanse kinderen uit groep 7. Deze leerlingen moesten vragen beantwoorden over hun houding tegenover immigranten. Hierna werden ze in groepen verdeeld om passages van Harry Potter boeken te bespreken. Gedurende zes weken werden meerdere Harry Potter passages besproken.

Kinderen uit een groep dat passages behandelde over vooroordelen lieten zien dat zij een verbeterde houding tegenover immigranten vertoonden. Dit gedrag deed zich alleen voor als de kinderen vertelden dat ze zich konden identificeren met het hoofdpersonage van de boeken – Harry Potter.

Kinderen versus studenten

Voor het tweede deel van het onderzoek werd een enquête uitgedeeld onder 117 Italiaanse middelbare scholieren. De deelnemers die de meeste Harry Potter boeken hadden gelezen en zich het meest in Harry konden plaatsen, hadden een meer open houding jegens homoseksuelen.

De derde groep deelnemers van het onderzoek bestond uit 71 Bachelor studenten in het Verenigd Koninkrijk. Dit keer wilden de onderzoekers weten of Harry Potter de houding tegenover vluchtelingen kon beïnvloeden. In dit geval werd de houding van de studenten die zich konden identificeren met Harry niet beïnvloed. Als de studenten echter aangaven dat ze ook geen connectie met Voldemort voelden, viel hun houding tegenover vluchtelingen vaak positief uit.

Tussen de regels door

Het onderzoek vertoont misschien opvallende resultaten maar echt vreemd is het niet. Het is namelijk niet moeilijk om metaforen en indirecte verwijzingen naar raciale politiek te vinden in het Harry Potter-verhaal. Zo wordt er in de boeken verwezen naar Voldemort en Dooddoeners als tovenaren van ‘puur bloed’. Dit vertoont bijvoorbeeld overeenkomsten met de Nazi terminologie. Hiernaast wordt er in de boeken een onderscheid gemaakt tussen dreuzels en tovenaren.

Binnen de tovenaarswereld wordt er neerbuigend gedaan tegenover dreuzels, met in het bijzonder modderbloedjes. Dit zijn tovenaren zoals Hermelien die twee dreuzels als ouders heeft. In het Harry Potter verhaal is dit een van de meest beledigende dingen die je tegen iemand kunt zeggen. Harry maakt echter geen onderscheid tussen tovenaren en dreuzels, en gaat respectvol om met ieder soort mens of wezen. Het is dus niet gek dat kinderen die zich goed met het hoofdpersonage kunnen identificeren, een acceptabelere houding hebben jegens mensen uit andere groepen.

Het onderzoek laat zien dat ook de jongere lezers, die wellicht minder bekend zijn met discriminatie in de echte wereld, de negatieve gevolgen hiervan begrijpen. Zo zie je maar weer, Harry Potter maakt je een beter mens.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

De Ochtendprofeet is er niks bij, mis nooit het laatste Harry Potter nieuws.