Dit effect heeft een Big Mac op je lichaam binnen het eerste uur - Vance

Nu aan het lezen

Dit effect heeft een Big Mac op je lichaam binnen het eerste uur

Dit effect heeft een Big Mac op je lichaam binnen het eerste uur

We besteden steeds meer aandacht aan goed en gezond eten met de Power Food trend, maar er is niet altijd tijd voor een gezonde maaltijd.

Af en toe mag je cheaten: je hebt een baaldag gehad en je wilt niet nadenken over een recept, niet koken, niks. Het is dan heel verleidelijk om een stop te wagen bij de McDonalds en de klassieker ‘de Big Mac’ te bestellen. Maar helaas doet dit een behoorlijke aanslag op je lichaam, schrik niet…

De vergelijk-site Fast Food Menu publiceerde onlangs een schokkende infographic die op een duidelijke manier schetst wat er met ons lichaam gebeurt binnen het eerste uur nadat wij een Big Mac verorberd hebben. Opeens word je je heel bewust van wat er zich allemaal afspeelt in je lichaam.

big mac

Het begint al bij de eerste hap: jij begeeft je eerst in een moment van extase, en dit is goed te verklaren. Onze hersens zijn namelijk zo geprogrammeerd dat we eten prefereren met een hoog calorie-gehalte en de Big Mac is daar perfect voor met een ruime 540 calorieën. Na die eerste hap stijgt je bloedsuikerniveau en wordt de gelukzalige neurotransmitter Dopamine vrijgegeven in je hersens.

What goes up, must come down

Het geluksmoment is voorbij en nu gaat alles bergafwaarts: de fructose en sodium van het broodje doen je verlangen naar meer (lees: hier begint de verslaving) en de sodium zorgt al snel voor uitdroging. Je bloedsuikerniveau gaat steeds meer stijgen waardoor je verlangt naar meer en denkt “Mmm.. daar kan ook nog wel een McFlurry bij”. Geef niet toe aan de verslaving!

Na de eerste 50 minuten begint het langzame proces van de spijsvertering. Dit duurt normaal 24-72 uur maar dankzij de transvetten kan het verteren van een Big Mac al snel langer dan drie dagen duren. De wijze les die je hieruit kan halen? Maak er niet een routine van maar houd een bezoek aan de McDonalds speciaal.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.