Kledingvoorschrift ambtenaren Amsterdam Nieuw-West ingetrokken na mediarel - Vance

Nu aan het lezen

Kledingvoorschrift ambtenaren Amsterdam Nieuw-West ingetrokken na mediarel

Kledingvoorschrift ambtenaren Amsterdam Nieuw-West ingetrokken na mediarel

Vrouwelijke ambtenaren die achter de balie werkzaam zijn in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West, hebben een verrassend verzoek gekregen van hun teamleider. De dames werden verzocht voortaan geen korte rok of jurk meer aan te doen naar het werk.

In de mail met nieuwe kledingvoorschriften stond dat de dames voortaan enkel nog een rok of jurk mochten dragen die niet korter is dan net boven de knie, zegt de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de gemeente Amsterdam.

Aanstootgevend

Ook knielaarzen zouden niet langer getolereerd worden. Verder werd er in de mail aangegeven dat dit het laatste verzoek is namens de chef en de volgende keer mensen naar huis gestuurd zullen worden. Opvallend is dat de reden achter de nieuwe regels in de desbetreffende mail uitblijft.

D66 vond de nieuwe voorschriften absurd en besloot direct actie te ondernemen. “Dit soort eisen horen niet in een open en tolerante stad als Amsterdam”, laat raadslid Jeroen Mirck de NOS weten. Hij vindt het met name bijzonder dat in Amsterdam tot op heden geen kledingvoorschriften gelden, maar stadsdeel Nieuw-West die nu wel introduceert. “Voor ons een reden om de kwestie aan te kaarten en vragen te gaan stellen”, aldus Mirck.

Het Amsterdamse stadsloket in Nieuw-West heeft het kledingvoorschrift later vandaag na een flinke mediarel alweer ingetrokken. De woordvoerder van de Amsterdamse wethouder voor Dienstverlening, Abdeluheb Choho, laat weten:

“Een dergelijk verbod geldt niet. Het enige voorschrift dat geldt voor ambtenaren is dat kleding representatief en professioneel moet zijn. Werknemers kunnen zelf invullen wat dat wel en niet is.”

De manager die met de voorschriften kwam, heeft er met name op Twitter flink van langs gekregen. Na een heuse mediarel die ontstond nadat de e-mail naar buiten kwam, is de gemeente met de manager in gesprek gegaan. Volgens hem berust de hele rel op een misverstand, en heeft hij het zo niet bedoeld:

“Een van de baliemedewerkers droeg nogal korte rokjes, soms zo kort dat haar billen zichtbaar waren. Dit zorgde voor ongemakkelijke situaties op de werkvloer. Toen collega’s gevraagd hadden er iets van te zeggen, is de mail opgesteld.”

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.