Deze modellen brengen Gustav Klimt schilderijen tot leven - Vance

Nu aan het lezen

Deze modellen brengen Gustav Klimt schilderijen tot leven

Deze modellen brengen Gustav Klimt schilderijen tot leven

Soms is een kunstwerk tijdloos. De schilderijen van de Oostenrijkse Gustav Klimt zijn daar een goed voorbeeld van. Met gouden tinten, landschappen en vaak ook erotische portretten zette de schilder de kunstwereld op zijn kop. Vooral zijn ‘Gouden Periode’ tussen 1901 en 1910 leidde tot kunstwerken die nog steeds vaak terug te zien zijn op postkaarten en in woningen.

Nieuw leven

Fotograaf Inge Prader uit Oostenrijk blies de schilderijen van haar landgenoot nieuw leven in. Zij zette echte modellen op zo’n manier neer dat zij een stilleven vormden van een van de kunstwerken. Het resultaat is adembenemend mooi, mede door de gouden accenten en het dromerige beeld dat geschept wordt.

In haar ‘live action’ schilderijen gebruikte Prader niet alleen modellen maar ook bijzondere rekwisieten, die op zichzelf al een kunstwerk vormen. Iconische werken als “Dood en Leven” en het gigantische “Beethoven Frieze” van 2.15 bij 34 meter werden uitgebeeld door de modellen, waarbij op elk kleine detail gelet is. Soms moet je zelfs twee keer kijken om te beseffen dat de creaties van Prader foto’s zijn.

Life Ball

De kunstwerken maakten onderdeel uit van het Life Ball, een jaarlijks evenement dat wordt gehouden in Wenen. Het evenement werd dit jaar in juni georganiseerd en haalde 1.5 miljoen euro op voor HIV en AIDS slachtoffers. Tijdens het Life Ball wordt ware haute couture uit de kast getrokken en staat het leven centraal in de meest uitbundige shows. Dit jaar betraden bekendheden als Naomi Campbell en zangeres Joss Stone het podium.

Gustav Klimt
“Beethoven Frieze”
Gustav Klimt
Recreatie
Gustav Klimt
“Beethoven Frieze”
Gustav Klimt
Recreatie
Gustav Klimt
“Danae”
Gustav Klimt
Recreatie
Gustav Klimt
“Dood en Leven”
Gustav Klimt
Recreatie

Foto’s: Inge Prader

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.