Deze nieuwe functie van Google vergelijkt jouw selfie met wereldberoemde kunstwerken - Vance

Nu aan het lezen

Deze nieuwe functie van Google vergelijkt jouw selfie met wereldberoemde kunstwerken

Deze nieuwe functie van Google vergelijkt jouw selfie met wereldberoemde kunstwerken

Begroet een wereldvreemde jou ook weleens in de supermarkt? Blijkbaar hebben we allemaal wel ergens een dubbelganger rondlopen. Maar terwijl je vast weleens hoort dat je op iemand lijkt, komt het niet vaak voor dat je wordt vergeleken met een waar kunstwerk. Een nieuwe feature op de Arts & Culture app van Google vergelijkt jouw selfie echter op basis van beeldherkenning met portretschilderijen. Het kan dus zomaar zo zijn dat jij erg veel gelijkenissen vertoont met niemand minder dan Mona Lisa of Van Gogh.

Vind je dubbelganger

Met de Google Arts & Culture app ontdek je kunstcollecties en de verhalen achter kunstwerken. Zo kan je je met een 360-graden camera door het Louvre manoeuvreren of je inlezen over verschillende kunststromingen. De nieuwste feature genaamd ‘Is your portrait in a museum?’ vergelijkt nu zelfs jouw selfie met de meeste bekende portretschilderijen in de wereld.

Het enige wat je hoeft te doen is de app downloaden in de app store (gratis!) en de functie activeren via de homepagina. Zodra je de functie opent, kan je een selfie maken via je smartphone camera. Deze selfie wordt vervolgens op basis van beeldherkenning vergeleken met 70,000 verschillende in de Google database.

Jouw gezichtskenmerken worden door de technologie van Google in kaart gebracht en vervolgens vergeleken met de kenmerken van de portretten. Hierna wordt jouw selfie gekoppeld aan een portret met een percentage score. Deze percentages geven aan in hoeverre jouw gezicht overeenkomt met het portret. De resultaten zijn soms verrassend accuraat.

Selfies

Uiteraard vraagt de nieuwe feature om een aantal leuke experimenten. Zo proberen sommige gebruikers verschillende gezichtsuitdrukkingen uit om te zien waar Google de foto’s aan koppelt. De resultaten worden massaal gedeeld op sociale media, en dat levert verrassende beelden op, waarbij het geslacht van de portretten niet altijd accuraat is.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.