Parodie op het kinderboek van vicepresident Mike Pence blijkt bestseller

Nu aan het lezen

Parodie op het kinderboek van vicepresident Mike Pence verkoopt beter dan origineel

Parodie op het kinderboek van vicepresident Mike Pence verkoopt beter dan origineel

Een satirisch kinderboek van de Britse comedian John Oliver over een homo-konijn staat op nummer één in de lijst meestverkochte boeken op Amazon, hiermee stoot het de originele ‘vanille versie’ van het boek over konijn Marlon Bundo van vicepresident Mike Pence van de troon: dat staat op plaats 6.

Na een eigen Twitter- en Instagram-account kreeg het familiekonijn van Pence (BOTUS, Bunny of the United States) maandag een eigen kinderboek: Marlon Bundo’s a Day in the Life of the Vice President. Geschreven door de 24-jarige dochter van Pence en met illustraties van zijn vrouw, was het boek bedoeld om aan kinderen uit te leggen hoe het leven van de vicepresident eruit ziet.

Homo-konijn

Een dag voor de release van het origineel, kwam John Oliver van de Last Week Tonight Show met een parodie. Het satirische nieuwsprogramma bracht een boek uit over eveneens een schattig konijn, maar dan de manier waarop hij een ‘buitenbeentje’ is en ontdekt dat hij homo is terwijl hij woont bij zijn opa: de vice-president van de VS.

Van het boek is ook een luisterversie uitgebracht, met de stemmen van onder anderen Jim Parsons (The Big Bang Theory) en John Lithgow (The Crown). De opbrengsten van A Day in the Life of Marlon Bundo gaat naar homohulporganisatie The Trevor Project en AIDS United.

Omstreden therapie

De parodie heeft een snoeiharde ondertoon: Mike Pence is namelijk fel tegenstander van homohuwelijken. In 2006 waarschuwde de politicus dat het zou leiden tot de ‘uiteenvalling van families’ en ‘algehele maatschappelijke verslechtering.’

In het tv-item waarin Oliver zijn boek aankondigt, herinnert hij de kijker eraan dat de vicepresident ook voorvechter is van omstreden bekeringstherapieën waarmee de geaardheid van homoseksuelen zou moeten worden veranderd. De therapieën zijn iets waar president Obama een einde aan wilde maken.

Goed doel

De uitgever van het oorspronkelijke boek is het conservatieve Regnery Publishing en noemt het ‘ongelukkig’ ‘dat iemand de behoefte voelt een educatief boek belachelijk te maken en te verdraaien als iets ‘controversieels en partijdigs’.

Terwijl voorstanders van Mike Pence het boek beoordelen met één ster, is dochter Charlotte Pence helemaal ‘voor’ het parodieboek van John Oliver waarin het familiekonijn wordt betiteld als homo. Haar reden: alle opbrengsten gaan naar het goede doel. “Ik denk dat imitatie de meest oprechte vorm van vlijerij is”, aldus Pence in een interview met Fox.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.