Waarom kinderen die veel bewegen meer kans hebben op succes - Vance

Nu aan het lezen

Waarom kinderen die veel bewegen meer kans hebben op succes

Waarom kinderen die veel bewegen meer kans hebben op succes

Met de komst van het internet en de smartphone is het opeens heel aantrekkelijk om de hele avond op de bank te zitten. Maar dit stilzitten kan veel gevolgen hebben voor later, zeker als het al op jonge leeftijd begint.

Meer cardio

Zweden en Denemarken kijken al jaren naar de verbinding tussen kinderen die veel bewegen en hun prestaties als ze ouder zijn. Tussen 1950 en 1976 onderzocht Zweden 1.2 miljoen mannen die op hun 18e in militaire dienst gingen. Ze keken daarna naar de prestaties van deze mannen naarmate ze ouder werden. Hieruit bleek dat hoe meer beweging iemand had gehad tijdens zijn jeugd, hoe succesvoller hij was.

Tijd om toch maar eens op die racefiets of loopband te stappen. Cardio heeft namelijk veel invloed op de ontwikkeling van de structuur en functie van een ontwikkelend brein. Dit geldt vooral voor gebieden als de hippocampus (geheugen) en prefrontale cortex, welke zich blijven ontwikkelen tot je 20e.

“De ontwikkeling van je prefrontale cortex is betrokken bij een hogere cognitie, doelen stellen en plannen maken – vaardigheden die zich baseren op het denken en niet op impuls”, vertelt neurowetenschapper Charles Hillman aan The Guardian. Beweging bevordert je metabolisme en versnelt je reactievermogen. Als reactie hierop neemt je lichaam meer bloed en zuurstof op en dit bevordert weer de vorming van synapsen tussen neuronen. De synaps zorgt ervoor dat zenuwen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren.

Bot ‘geheugen’

Een van de meest bijzondere vondsten is dat de botten van sportende kinderen een ‘geheugen’ opbouwen van beweging. Mensen die voor hun puberteit veel hebben gesport, kunnen hier tot wel 10 jaar lang de vruchten van plukken. “Er zijn grote verschillen in hun botmassa, dichtheid en mineraalgehalte als je die vergelijkt met kinderen die minder sporten”, vertelt Professor Elwyn Firth.

Onze botten hebben veel meer invloed op ons energieniveau en metabolisme dan wij in eerste instantie zouden denken. Beweging op jonge leeftijd zorgt voor veranderingen in je beenmerg, welke de manier waarop je voedsel verbrandt beïnvloeden. Hierdoor loop je minder risico op diabetes en zelfs kanker als je ouder wordt. Het onderzoek laat zien hoe belangrijk sporten is, nu misschien wel meer dan ooit tevoren.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.