Zo kun je die kerstcadeaus ook online milieuvriendelijk shoppen - Vance

Nu aan het lezen

Zo kun je die kerstcadeaus ook online milieuvriendelijk shoppen

Zo kun je die kerstcadeaus ook online milieuvriendelijk shoppen

Tijdens de feestdagen wordt er massaal online geshopt. We zijn druk met werk, maar willen toch wat kerstcadeaus onder de boom hebben liggen en de perfecte kerstoutfit kunnen dragen. En juist daarom is online shoppen zo’n goede oplossing. Je kunt bestellen vanaf de bank en ontwijkt daarmee de drukte in de stad. Het is handig, maar erg milieuvriendelijk is het niet. Fashion Revolution geeft daarom tips voor milieuvriendelijk shoppen.

Uit cijfers van de NOS blijkt dat maar liefst 30 tot 40 procent van de pakketjes weer worden teruggestuurd. In Nederland worden er inmiddels honderden miljoen pakketjes per jaar verstuurd. Al die pakketjes die weer rondgebracht moeten worden, hebben wel gevolgen op het milieu. Door het terugsturen van de pakketjes worden het aantal kilometers dat de bezorger moet rijden verdubbeld.

Fashion Revolution

De Belgische modeorganisatie Fashion Revolution is daarom een campagne begonnen om mensen hier bewuster van te maken. Met de campagne Highway Fitting willen ze de consumenten laten stilstaan bij hun shopgedrag. Volgens de organisatie kun je hier zelf gemakkelijk verandering in brengen. Geen idee hoe je dit aan moet pakken? Een paar tips voor milieuvriendelijk shoppen.

Tips

  • Koop minder. Natuurlijk wil je er goed uitzien voor het kerstdiner, maar weet je zeker dat je niet nog iets in de kast hebt hangen wat ook prima door gaat voor een kerstoutfit? Door een kledingstuk negen maanden langer te dragen dan je normaal doet, verklein je je ecologische voetafdruk al met zo’n 20 tot 30 procent. Check eerst je kledingkast (of die van je broer/zus of vriend/vriendin).
  • Check de maat. Als je niet helemaal zeker van de maat bent, is de kans groot dat je gewoon twee stuks van het kledingstuk besteld. Zo kun je de juiste maat houden, en de andere weer terugsturen. Probeer hier verandering in te brengen door van te voren uit te zoeken wat je maat is. Vaak wordt er online aangegeven welke afmetingen er bij elke maat horen. Vergeet ook niet de reviews te lezen, soms wordt hier door andere kopers al aangegeven of het product klein of groot valt.
  • Laat het tegelijk bezorgen.  Wanneer je meerdere producten besteld, komt het wel eens voor dat iets pas later geleverd wordt. Kies er in dat geval voor om alles later te laten bezorgen in één pakket. Zo hoeft de bezorger niet meerdere keren jouw kant op te rijden.
  • Stuur zo min mogelijk terug. Als je een product hebt binnengekregen dat toch echt niet aan jouw verwachtingen voldoet, bedenk dan eerst wat je er anders mee kunt doen dan het meteen terug te sturen. Is er iemand anders die het product van je over kan kopen, of aan wie je het zelfs cadeau kunt doen?
  • Haal het zelf op. Een laatste optie is natuurlijk om het pakket zelf op te halen in de winkel.

Avalon (27) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.