Zo voorkom je ook tijdens de feestdagen overtallig plastic afval - Vance

Nu aan het lezen

Zo voorkom je ook tijdens de feestdagen overtallig plastic afval

Zo voorkom je ook tijdens de feestdagen overtallig plastic afval

Kerstmis: the most wonderful time of the year. Maar ook de tijd van het jaar waarin het plastic verbruik bijna verdubbeld. Het meeste plastic afval komt van het cadeaupapier of de verpakkingen van de cadeaus. Want ook al verpak jij je cadeaus waarschijnlijk in papier, is de kans groot dat je eerst een plastic velletje van die rol papier aftrekt. En wat dacht je van het plakband dat gebruikt wordt? Tijd om hier kleine veranderingen in te brengen, te beginnen met de bewustwording.

Kijk, plastic is gewoon fantastisch materiaal, we kunnen er vrijwel alles van maken. Het is voor ons inmiddels zo normaal om plastic te gebruiken, dat het ons nauwelijks opvalt hoeveel plastic er in ons dagelijks leven voorbij komt. Dat zorgt er ook voor dat er ontzettend veel plastic afval is ontstaan.

Ben je van plan om in het nieuwe jaar bewuster met plastic om te gaan? Laat dat goede voornemen dan een paar weken eerder al ingaan. Want juist in deze tijd van het jaar kan is het goed om wat te minderen met plastic. Geen idee waar je moet beginnen? We helpen je graag met een paar handige tips.

Cadeaus

Om te minderen met plastic tijdens de feestdagen, kun je het beste de cadeaus helemaal vermijden. Maar we snappen dat het wel zo leuk is om toch iets te kunnen geven – of krijgen. Probeer een beetje te letten op de cadeaus die je dit jaar koopt. Koop bijvoorbeeld iets om de plastic waste te helpen verminderen, zoals een herbruikbare waterfles of coffee cup. Je kunt natuurlijk ook iets anders geven dan een tastbaar cadeau. Geef iemand in plaats daarvan een ervaring cadeau.

Probeer tijdens het verpakken van de cadeaus het plastic afval ook een beetje in je achterhoofd te houden. Let er bij het kopen van cadeaupapier op of er geen rollen te verkrijgen zijn die niet in plastic verpakt zijn. Mocht je helemaal je best willen doen, dan kun je natuurlijk ook een alternatief gebruiken, zoals oude kranten of magazines. Dat geeft je cadeau wel een leuke draai.

Een cadeau inpakken zonder plakband wordt een beetje lastig. Maar je kunt het natuurlijk ook bij elkaar binden met een gezellig strikje eromheen. En vergeet niet om je eigen tassen mee te nemen wanneer je kerstinkopen gaat doen, dat scheelt weer flink wat plastic tasjes.

Kerstversiering

Ook bij de kerstversiering is het vrij lastig om zo min mogelijk plastic te verbruiken. Kies daarom zoveel mogelijk voor natuurlijke producten. Versier je huis met dennentakken voor de sfeer of koop takken met de gezellige rode besjes. Tegenwoordig heb je ook aardig wat kerstversiering van hout, wat natuurlijk een prima alternatief is.

Kerstmenu

Met kerst wordt er natuurlijk flink gegeten en ook bij het kerstmenu kun je plastic afval zoveel mogelijk vermijden. Gebruik alleen producten die niet in plastic verpakt zijn, met zoveel mogelijk groenten uit het seizoen. Vermijd plastic flessen en kies voor dranken uit een glazen fles. Vergeet ook niet om natuurlijke servetten te gebruiken, in plaats van de wegwerp servetten die altijd in plastic verpakt zitten.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.