2BelminutenStilte op Dodenherdenking: Zet je smartphone even uit

Nu aan het lezen

Dodenherdenking: Zet vanavond om 20:00 uur je telefoon even twee minuten uit

Dodenherdenking: Zet vanavond om 20:00 uur je telefoon even twee minuten uit

Vanavond om 20:00 uur is Nederland twee minuten stil. Zelf doe ik daar ieder jaar nog steeds trouw aan mee. Uit respect, maar vooral omdat ik het belangrijk vind dat we de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten – ondanks het feit dat er over een paar decennia geen mensen meer leven die de oorlog hebben meegemaakt.

Ik snap het echter ook dat veel jonge mensen er minder bewust mee bezig zijn en er voor kiezen om niet mee te doen. Dat is ieders goed recht, maar zeker in het openbaar is het wel respectvol om rekening te houden met iedereen die wel herdenkt.

2BelminutenStilte

Er zijn ook mensen die uit respect wel 2 minuten hun mond houden, maar die tijd invullen door door hun Facebook-timeline te scrollen. Dan kun je net zo goed niet meedoen, denk ik dan. Daarom is er vorig jaar een initiatief gestart, dat wordt gesteund door mobiele providers en Het Nationaal Comité 4 en 5 mei: 2BelminutenStilte.

Dit jaar is opnieuw de oproep om vanavond om 20:00 uur je smartphone even twee minuten niet te gebruiken. Onder meer KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 doen mee, maar ook Samsung en Fairphone. Ook zijn er websites die naar aanleiding van de 2BelminutenStilte vanavond heel even op zwart gaan.

2BelminutenStilte

“Herdenken is iets persoonlijks, en de manier waarop je dat doet ook. Feit is wel dat er nog geen etiquette is rondom smartphonegebruik tijdens zo’n belangrijk moment als Dodenherdenking. Met 2BelminutenStilte willen we daar verandering in brengen door mensen te vragen hem niet te gebruiken om 20:00 uur. Maar of je hem nou uitzet, weglegt of op stil zet, dat is aan ieder om te bepalen. Zolang je je maar niet laat storen”, legt Fabian Sapthu, één van de initiatiefnemers, uit.

Zelf zit ik toevallig vanavond om 20:00 uur in de trein. De NS staat dan twee minuten letterlijk stil. En waar ik normaal muziek luister via mijn smartphone, pauzeer ik die even, en gaat mijn smartphone uit. Doe jij ook mee?

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.