De geprinte 3D-clitoris gaat niet alleen studenten iets leren over seks

Nu aan het lezen

Wat de eerste geprinte 3D-clitoris ons leert over seks

Wat de eerste geprinte 3D-clitoris ons leert over seks

Een roze ‘speldenknopje’ en ‘piepklein’ maar ‘hypergevoelig onderdeel’ van de ‘vrouwelijke roos’. Er zijn talloze omslachtige, mythische aanduidingen voor de clitoris en vagina. Dat ze de literatuur niet misstaan, is duidelijk.

Prettig voor de romantische poëet, maar de zweem van mysterie rondom  geslachtsorganen zorgt ook voor het in stand houden van onwetendheid en een schaamtecultuur.

3D-‘Tulp’

En juist dat is funest om het vrouwelijk lichaam beter te begrijpen, zegt de maker van de nieuwe 3D-clitoris, een middel om seksuele voorlichting op Franse scholen te verbeteren. Vanaf deze maand wordt het model gebruikt in de klaslokalen.

giphy

De eerste 3D-clitoris ter wereld is zoveel als een tulpachtige constructie, gemaakt door een printer. Het is bedoeld om seksuele voorlichting makkelijker én accurater te maken.

Want hoewel in woordenboeken de clitoris wordt aangeduid als een ‘orgaan ter grootte van een erwt’, heeft het het eigenlijk twee ‘schachten’  met een lengte van zo’n 10 cm.

Schaamte

“Het is belangrijk dat vrouwen een beeld hebben van wat er in hun lichaam gebeurt zodra ze worden gestimuleerd”, aldus de onafhankelijke onderzoeker en maker van het 3D-model Odile Fillod tegen The Guardian.

Gevoelens van schaamte over het wel/niet functioneren van het lichaam tijdens de seks, zullen daarmee verdwijnen, meent Fillod.

Seksuele revolutie

De wijze waarop seksuele voorlichting wordt gegeven, moet met het 3D-model behoorlijk veranderen. Volgens journalist  staat het kunnen printen van het lichaamsdeel niet alleen garant voor de derde industriële revolutie – maar zelfs een seksuele.

Lacherigheid wordt er met een 10-centimer grote clitoris niet beter op.

Dat is wel heel optimistisch, vindt wetenschapper Linda Duits. Als schrijver van een column over seks in studentenblad Folia kent ze maar al te goed de lacherigheid die opborrelt als het gaat om geslachtsdelen, seks en communicatie in bed. Ook onder volwassenen.  “En met een 10-centimer grote levensechte clitoris, wordt dat er niet beter op.”

Klein en schattig

Het gaat volgens de seks- en genderspecialist verbonden aan de Universiteit Utrecht niet over de vraag hoe het 3D-model de seksuele educatie kan versoepelen – dat blijft een ‘ongemakkelijk gebeuren’ – maar over de vraag hoe we het lichaam van de vrouw beter kunnen leren begrijpen.

Linda: “Een clitoris is eigenlijk heel groot en in onze maatschappij moet alles aan de vrouw – op borsten na – klein en schattig zijn. Niemand wil een ‘grote kut’ hebben, in tegenstelling tot de piemel bij mannen. Extra lacherigheid ligt dus op de loer.”

Onzekerheid

Dat die lacherigheid jarenlang tot een minimum werd beperkt, was wel prettig voor de docent. Materie over iets wat doorgaans verscholen gaat achter intieme stukken textiel, praat nu eenmaal niet gemakkelijk.
Maar het zijn juist de docenten die zeker en serieus over seks en ons lichaam moeten zijn, vindt Duits “Het is eigen aan de puber om onzeker te zijn, niet aan ons. Openheid is belangrijk, al zijn grapjes heus oké.”

clitoris

Zo’n 3D-clitoris moet seksuele educatie dus niet per se makkelijker maken, maar een stuk leerzamer. “Zo ziet het eruit en vervolgens is de vraag: wat doe je ermee? Je moet ook leren dat meisjes aangeven wat ze lekker vinden. Dat moeten ze verkennen.”

Woonkamer

De 3D-clitoris is dan wel alleen nog in gebruik in Franse klaslokalen, maar dat het product op de Nederlandse markt ook flink wat kan verbeteren, is zeer waarschijnlijk. Volgens Duits is de kwaliteit van seksuele voorlichting zeer wisselend.

Uit nieuw onderzoek onder scholieren in tien verschillende landen blijkt dat de seksuele voorlichting die wordt gegeven op scholen vaak niet goed aansluit en in veel gevallen als ‘zeer ongemakkelijk’  wordt beschouwd.

Is een goed alternatief voor het ‘ongemakkelijke gesprek’ niet het internet, waar deze generatie jongeren toch bijna al hun informatie vandaan halen?

“Onzichtbaar”

Duits: “Er is ontzettend veel informatie – meer dan ooit – alleen zie je dat jonge mensen bij een aantal dingen de fout in gaan. Communiceren wat ze lekker vinden is lastig, en vrouwen stellen mannelijk orgasmes nog steeds boven die van hen, daarnaast verkennen ze te weinig hun lichaam.”

Daarbij, meent de seks-expert, op internet moet je zélf op zoek gaan naar informatie. En zoiets als een 3D-clitoris is heel erg tastbaar: porno is er volop en kan een goede rol spelen in je seksuele ontwikkeling, “maar daar zie je dit soort ‘onzichtbare’ dingen niet.”

Zelf eens zien hoe het 3D-model eruit ziet? Hier kan je er zelf een laten printen. Bekijk ook vooral de presentatievideo. Hoewel het een wat ongemakkelijk, hijgerig liedje laat horen, is het in je eentje bekijken van wat het nou allemaal écht onderdeel is van het vrouwenlichaam een beter voorstel dan de tenenkrommende samenkomst die seksuele voorlichting ooit was.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.