Blue Monday: 5 redenen waarom het wél een leuke dag is

Nu aan het lezen

Blue Monday: 5 redenen waarom het wél een leuke dag is

Blue Monday: 5 redenen waarom het wél een leuke dag is

Eigenlijk had ik de dekens van mijn warme bed over mijn hoofd moeten trekken op de ‘meest deprimerende dag van het jaar’. Het is Blue Monday: een notoire dag die nog altijd misbruik maakt van onze goedgelovigheid.

De Britse psycholoog Cliff Arnall is verantwoordelijk voor de ‘wetenschappelijke formule’ waaruit zou blijken dat op de maandag van de laatste volle week van januari mensen zich meer neerslachtig zouden voelen dan normaal. Dit heeft alles te maken met donkere dagen, mislukte voornemens en vakanties op mijlenverre afstand.

Zonnetje

Wat de psychologie ook zegt: ik neem vandaag de frisse, felblauwe winterlucht in me op, en bedenk wat ik in deze vers aangebroken week ga doen. Het zonnetje schijnt zowaar en de verwachting dat ik mezelf zo kan drenken in koffie doet me veel goeds. Een klein rimpeltje in mijn verder vlekkeloze dag: het koffiezetapparaat is uitgerekend nu kapot. Adem in, adem uit. 

In tegenstelling tot wat de media (ja, ook ik) ons doen geloven, is er weinig om ons vandaag éxtra druk over te maken. Althans, niet als het gaat om ons gelukslevel. Laten we eens kijken naar de redenen waarom uitgerekend vandaag een uitstekende dag is voor positieve zaken.

1. Het is commerciële onzin

Ik zeg het woord ‘onzin’ omdat alle feiten er op deze dag erop wijzen dat Blue Monday niets meer is dan een commercieel verzinsel. Het is zielig dat wetenschap wordt gebruikt als winstmiddel. Is er dan niets heilig?

Uit bewijsmateriaal blijkt van niet. Zo is niet januari de meest deprimerende maand van het jaar, maar vinden we november en december een stuk lastiger te verteren. Kerst is immers best confronterend als we in ons eentje voor het haardvuur liggen, vinden we.

Hoe kan het dan dat we massaal geloven in de collectieve treurnis van vandaag? Het antwoord schuilt in geld: een pr-bureau bedacht Blue Monday. Slim, want sinds we ‘weten’ dat dit het meest deprimerende dag van het jaar is, zoeken we massaal naar alternatieven om weer lekker in ons vel te zitten. Ongetwijfeld goed voor ons geluksleven én de portemonnee van bedrijven.

2. Het is een goed moment om taboes te doorbreken

Blue Monday is dan wel een commercieel verzinsel, het is wél een goed moment om even stil te staan bij depressies, een serieus probleem onder met name jongeren en vrouwen.

Vanavond vindt in Theater Amsterdam het depressiegala plaats: een feestelijke gebeurtenis met gasten en presentatoren zoals Anita Witzier en Mike Bodé die veelal zelf met depressies kamp(t)en. Het doel is het taboe te doorbreken door meer over depressies te praten en geld in te zamelen voor onderzoek.

Depressie zou moeten worden gezien als zoiets als een gebroken been, vindt de organisatie. Duidelijk zichtbaar en écht gebroken. Door vandaag na te denken over signalen bij jezelf of mensen uit je omgeving, wordt je je bewuster van de situatie waarin veel mensen verkeren. Ook buiten de donkere wintermaanden.

3. Goed moment om je gedachten te verzetten

Nederland staat dan wel in de top 10 gelukkigste landen ter wereld, het leven is niet altijd een feest. Wat is dan beter om een commerciële dag om te buigen naar een werkelijk moment voor meer geluk en tevredenheid? Ik zeg tevredenheid, omdat ‘geluk’ een enorm rekbaar begrip is. Meer tevreden en dankbaar zijn, is echter de sleutel tot een diepere staat van yoga-zen.

Een cliché als ‘tel je zegeningen’, kan hierbij helpen. Want ga maar na: hoeveel heb je om dankbaar voor te zijn? Door elke dag voor het slapengaan drie dingen op te schrijven, al is het een lekkere maaltijd of glimlach van een vreemde, train je je geest te focussen op positieve zaken.

4. Januari is al/pas op de helft

Hoe hopeloos je goede voornemens ook zijn mislukt, aan de start van een nieuw jaar kleeft een fantastische positieve vibe waardoor alles nog mogelijk lijkt te zijn. Als je als vreest dat het niet meer goedkomt met alles wat je wilt bereiken dit jaar, neem dan een stap terug.

Tel de dagen: welke datum is het vandaag? We zitten pas 16 dagen in het nieuwe jaar. Dat wil zeggen dat je nog 349 dagen hebt om te bereiken wat je op je mentale doelstellingen lijstje hebt staan. Go Go Go!

5. Pseudo-wetenschap of nepnieuws laat je niet je leven dicteren

En daar is vandaag een uitgelezen dag voor. Want ongeacht wat psychologen zeggen, je hebt nogal altijd je eigen, gezonde verstand. In het geval van Blue Monday ondersteunde een professor een uitspraak van een pr-bureau.

Wij zien iemand met status en kennis en *poef*: er is vertrouwen dat de uitkomst van een onderzoek wel aannemelijk is. Hoewel veel profs het verzoek weigerden dit materiaal te bevestigen, zag de Britse psycholoog Arnall er wel brood in.

Zoals het goede wetenschappers betaamde, trok de universiteit van Cardiff als de wiedeweerga haar handen af van Arnall, en dat zouden wij met dergelijk ‘dubieus’ nieuws ook moeten doen.

Blue Monday is een waar mediaspektakel en uitgelezen dag om juist positieve gewoontes aan te grijpen, maar het is géén duiding voor je gemoedstoestand.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.