Nu aan het lezen
Een stad in een stad. Het klinkt raar, maar met FabCity is dit niet minder dan werkelijkheid geworden. De inwoners van deze stad zijn 400 studenten, kunstenaars, ontwerpers en ondernemers. Ze zullen de komende tijd samenwerken om stedelijke problemen op te lossen. Alles wat gerecycled kan worden, wordt gerecycled. Zo gaat oud brood niet naar de eendjes, maar wordt dit omgezet in gas, meldt de NOS.
FabCity is een tijdelijke, duurzame campus en is opgebouwd uit verschillende paviljoens, installaties en prototypes. De inwoners hebben verschillende achtergronden en opleidingen. Gisteren opende minister Bussemaker en de burgemeester Van der Laan van Amsterdam de tijdelijke stad. “Eigenlijk is het een grote werkplaats, veel bedrijven doen mee omdat ze het interessant vinden om bij jonge gasten te zitten”, zegt de organisator tegen NOS.
De experimentele stad laat zien hoe het wonen en de mobiliteit er in de toekomst uit ziet. Zo staat er een huis zonder leidingen en riolering. De planten die aan de buitenkant bevestigd zijn, zorgen ervoor dat het urine en het douchewater wordt gefilterd. Ook staan er drie Wikkelhuizen, dit zijn huizen die snel kunnen worden gebouwd, omdat je er alleen karton en lijm nodig voor hebt.
In de stad wordt geëxperimenteerd met de Powerwall van het automerk Tesla. Dit is een accu aan de muur, die het hele huis voorziet van energie. Hierdoor hoef je niet aangesloten te zijn op het energienet. Dit huis filtert ook regenwater, zodat je ook niet aangesloten hoeft te zijn op het waternet.
Op het terrein staat ook een 3D-printer, die ook werd gebruikt om de eerste metalenburg mee te bouwen.
In de Verenigde Staten staat al langer een FabCity en nu dus ook een in Amsterdam. Er zijn verschillende activiteiten en events die je gratis kunt bijwonen in FabCity. De stad is te bezoeken tot en met 26 juni.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.