Nu aan het lezen
Avocado’s zijn mega lekker en verslavend, maar de onvermijdelijke en onverwachte bruine kleur (soms al na 5 minuten) is ontzettend irritant. Het is het type product dat het ene moment nog keihard is en het volgende al oneetbaar.
Het Australische bedrijf Naturo Technologies denkt de oplossing te hebben met een technologie die het bruiningsproces van avocado’s vertraagt zonder gebruik te maken van chemicaliën.
De uitvinder is landbouwingenieur Jeff Hastings. Hij was gefrustreerd door de hoeveelheid afval als het aankomt op het consumeren en verwerken van avocado’s omdat ze snel bruin en oneetbaar worden.
“Het is zo’n type fruit dat je koopt, eet en onvermijdelijk teleurgesteld over bent, omdat het al rot is geworden”, aldus Hastings tegen Mashable Australië.
Hastings legt uit dat de machine een specifiek enzym in de avocado ‘uitzet’. Dit enzym zorgt er doorgaans voor dat een avocado bruin wordt als hij wordt blootgesteld aan zuurstof.
Het enige wat in de toekomst moet gebeuren om dit te voorkomen is de ‘avocado tijdmachine’ te voeden met open avocado’s – of het nu in schijven is, blokjes of gehalveerd – zo’n 6 minuten lang. Het bedrijf claimt dat de avocado’s in ieder geval 10 dagen na het proces nog steeds vers zijn.
Wat nou het precieze mechanisme is dat het enzym in het fruit uizet, houdt Hastings voor zichzelf. Hij deelt wel mee dat een combinatie van druk, temperatuur, stoom en tijd de sleutel is naar verse avocado’s.
Het bedrijf verkoopt op dit moment twee modellen – één die 250 kg kan verwerken en de ander 500 kg, gericht op grootschalige voedselproducenten.
Helaas voor alle avocado-lovers thuis, zullen we voorlopig in de weer moeten blijven met citroensap. Hastings zei wel dat er een mogelijkheid bestaat dat de technologie ook voor huishoudens beschikbaar wordt gemaakt.
Alles voor lekkere guacamole, toch?
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.