Bellen en appen op de fiets nu officieel verboden - Vance

Nu aan het lezen

Bellen en appen op de fiets nu officieel verboden

Bellen en appen op de fiets nu officieel verboden

Je doet het zelf ook vast wel eens op de fiets: naar je telefoon grijpen om snel een appje te versturen om de ander te laten weten dat je vijf minuten later bent. Of omdat de podcast is afgelopen en je een nieuwe aan wilt zetten. Of gewoon om te navigeren, je kunt tenslotte niet overal de weg goed weten. Iets wat zo’n simpele handeling blijkt te zijn, zorgt voor een hoop afleiding in het verkeer. En juist daarom is het sinds 1 juli verboden om je telefoon te gebruiken op de fiets.

Je telefoon gebruiken tijdens het fietsen kost je meteen een flinke boete van 95 euro. En als je denkt dat ook hier een soort wen periode voor geldt, dan heb je het mis. In Amsterdam zijn er in de nacht van 30 april op 1 juli al direct zes boetes uitgedeeld.

Afleiding op de fiets

Met dit verbod moet het aantal doden en gewonden in het verkeer teruggedrongen worden. Het aantal doden in het verkeer is de laatste jaren namelijk alleen maar toegenomen, net als de ernstig gewonden. Het is al lang verboden om je telefoon te gebruiken in de auto, maar op de fiets was dit nog niet het geval. Terwijl je als fietser natuurlijk ook gewoon goed op het verkeer dient te letten.

Alhoewel er toch al een aantal boetes zijn uitgedeeld, laat de politie weten geen grootschalige controles uit te gaan voeren. Wel letten de agenten extra op op fietsers die met hun telefoon in de hand fietsen.

Oplossingen

Kun je de weg toch echt niet vinden zonder je navigatie? Er zijn natuurlijk een aantal handige oplossingen.

  • Stap even van je fiets af wanneer je écht je telefoon moet gebruiken;
  • Zet de navigatie op speaker en luister naar wat er gezegd wordt, handsfree je telefoon gebruiken mag namelijk wel;
  • Koop een standaard om je telefoon in te zetten, zo kun je alsnog gemakkelijk navigeren en bijvoorbeeld je muziek regelen.

Toch bang dat je onbewust naar je telefoon grijpt? Er bestaan een aantal apps die dit onmogelijk maken. Gebruik bijvoorbeeld de app Automodus (beschikbaar voor iOS en Android van Interpolis, die zorgt ervoor dat je geen meldingen ontvangt tijdens het rijden.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.