Nu aan het lezen
Echte fans weten: Maandagavond is Game of Thrones night. Althans, bij mij thuis is dat in elk geval vaste prik. Want laten we wel wezen: Seizoen 6 is misschien wel één van de beste seizoenen van de serie tot nu toe. Maar omdat we eigenlijk niet meer gewend zijn om de hele week te wachten op de volgende aflevering van een serie (#generationbingewatching), val ik na afloop van elke aflevering steevast in een diep, donker gat: Een hele week wachten op hoe het verder gaat, en belangrijker nog: What does it al mean?!?
Op maandag tracht ik – net als veel andere Europese Game of Thrones fans – de Amerikaanse media zo goed en kwaad als dat lukt te vermijden. De meeste media respecteren dat, en realiseren zich dat ca. de helft van alle Game of Thrones fans in Europa de aflevering pas op maandagavond kijken.
Maar dat gaat niet altijd goed. Zo presteerde The New York Times het dit seizoen om de internationale hoon van het internet over zich af te roepen, door in de kop van een artikel te vermelden welk personage in die aflevering noodlottig aan zijn einde kwam. Bedankt NYT.
Maar na afloop van elke aflevering, zit ik juist vól met vragen. Voor wie de serie niet volgt: Game of Thrones is een vrij complexe saga, met vele tientallen personages, locaties, plot twists en verhaallijnen. Waar de serie in uitblinkt is dat nooit te voorspellen lijkt waar het verhaal heen gaat, zeker nu de boeken waarop de serie gebaseerd is, achterlopen op de beelden die we in het 6e seizoen te zien krijgen: Ook boeklezers tasten inmiddels enigszins in het duister. Hoe dit enorme epos zich gaat ontvouwen, is een van de grootste media mysteries van dit moment.
Het duurt dan ook niet lang of ik grijp naar mijn telefoon zodra de eind credits in het beeldscherm rollen. Tijd om het internet af te zoeken naar de best mogelijke duiding van die ene scène, of gewoon even een review van de hele aflevering lezen.
Zo weet journalist Joanna Robinson (Game of Thrones expert van maandblad Vanity Fair, het zal je (droom)baan maar zijn!) in dit artikel haarfijn uit te leggen welke nieuwe beelden de gewone kijker allemaal gemist heeft in een snel afgespeelde flashback. Dankzij de animated gifs en toelichting, wordt zo’n scene ineens een betekenisvol stukje van de hele grote Game of Thrones puzzel.
Diezelfde Joanna Robinson is niet geheel toevalligerwijs ook één van de vaste presentatoren van een tweetal Game of Thrones podcasts, zo ontdekte ik een aantal weken geleden. Sinds ik zelf betrokken ben bij de productie van een eigen wekelijkse podcast (Rush Talk van onze collega’s op Numrush, hier te beluisteren) heb ik het medium herontdekt en verslind ik podcasts bij het leven. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik ontdekte dat er op iTunes ook tal van Game of Thrones podcasts te vinden zijn.
Lang niet elke Game of Thrones podcast is echter de moeite van het beluisteren waard, maar als je fan bent van GoT en net als ik de behoefte hebt om daar op dinsdag in de trein nog eens een goede discussie over te horen, dan is A Cast of Kings een absolute luistertip. Zie het als een soort Voetbal Inside, maar dan voor fantasy nerds.
In a Cast of Kings nemen journalist Joanna Robinson, die alle boeken van Geroge R.R. Martin las en zo’n beetje uit haar hoofd kent, en TV show fan Dave Chen de laatste aflevering met elkaar door. De verhaallijnen die aan bod kwamen in de laatste aflevering proberen ze te duiden en ze speculeren over de kant die dit verhaal nu op lijkt te gaan. Zonder daarbij al te veel te verklappen, want spoilers zijn in deze podcasts uit den boze. Wanneer Joanna wel voorkennis over een bepaalde situatie heeft op basis van de boeken, houdt ze daarover steevast haar mond.
En dat brengt ons bij A Storm of Spoilers, een podcast voor de gevorderde GoT kijker / G.R.R. Martin boekenlezers. Waar A Cast of Kings ophoudt, gaat A Storm of Spoilers net even een stapje verder. Natuurlijk zijn de boeken op, en loopt de serie nu in bijna alle verhaallijnen voor op de originele tekst. Maar niet in álle opzichten: Sommige verhalen in de boeken zijn enigszins aangepast, en komen nu pas in de serie terug. Soms kiezen de regisseurs ervoor om 2 personages in de boeken met elkaar te combineren, vanuit efficiency oogpunt. Al dat soort keuzes worden een stuk duidelijker na het luisteren van deze podcast.
It's all tits and dragons anyway
Maar, zoals aan het begin van elke uitzending uitdrukkelijk wordt gesteld: De show bevat spoilers. Zo weten de presentatoren precies welke acteurs (dood of niet dood) dit seizoen op de set aanwezig waren en voor hoeveel afleveringen zij op komen draven. En ze bespreken de vooruitblik die op de Amerikaanse televisie wordt uitgezonden met daarin beelden van de aflevering van aankomende week.
A Storm of Spoilers is dus niet weggelegd voor de mensen die zich echt het liefst compleet laten verrassen. Maar wie de show graag beter wil begrijpen, of na zijn wekelijkse dosis maar geen genoeg krijgt van de diverse complottheorieën, is deze podcast een aanrader en eentje waar ik bijna net zoveel naar uit kijk als de serie zelf. Om met de woorden van één van de GoT acteurs te spreken: “Fuck all that spoiler nonsense. It’s all tits and dragons anyway“.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.