Deze campagne moet watertekorten in de zomer voorkomen - Vance

Nu aan het lezen

Deze campagne moet watertekorten in de zomer voorkomen

Deze campagne moet watertekorten in de zomer voorkomen

Hoewel het nu misschien nog frisjes aanvoelt buiten, zal het niet heel lang meer duren voordat de zomer voor de deur staat. En dus worden er plannen gemaakt om alles zomerklaar te maken. Jij doet misschien net iets harder je best in de sportschool, bent bezig met het uitzoeken van een zomergarderobe en de vakantie is zelfs al geboekt. Maar ook de waterschappen Overijssel en Gelderland doen hun best om alles klaar te hebben voor de zomer om eventuele watertekorten te voorkomen.

De waterschappen werken samen met drinkwaterbedrijf Vitens. Zo zal er onder andere een campagne komen die men ervan bewust moet maken van de hoeveelheid drinkwater die zij gebruiken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlanders denken dat ze zo’n 60 liter drinkwater per dag verbruiken, maar in werkelijkheid is dit het dubbele: 120 liter.

Tips om minder te verspillen

De punten waar we het makkelijkst drinkwater kunnen besparen, is in de badkamer, het toilet en in de tuin. Want hoe lekker het ook is om onder een hete douche te staan in de ochtend, het zou al een hoop water besparen door slechts een minuutje korter te douchen. Gemiddeld gebruiken we nu namelijk 70 liter water voor één douchebeurt. Door een minuut korter te douchen, kan er al zo’n 40 liter per week bespaard worden.

Ook in de tuin kan er wel iets veranderd worden. Natuurlijk hebben al je plantjes in de hitte genoeg water nodig, maar dat water hoeft niet per se uit de kraan te komen. Er wordt bijvoorbeeld geadviseerd om een regenton neer te zetten om regenwater op te vangen. Dat is ook nog eens beter voor de planten, want in drinkwater zit aardig wat kalk. En juist daar gaan de plantjes niet altijd zo goed op.

Mocht je alleen een balkon hebben met een paar planten, dan is een regenton wellicht wat overdreven. Wel zou je natuurlijk een andere manier kunnen bedenken om regenwater op te vangen. Door bijvoorbeeld een gieter buiten te zetten.

Droogte

De reden dat de waterschappen zich nu al bezig houden met het voorkomen van een drinkwater tekort, heeft natuurlijk alles met vorig jaar te maken. De zomer van 2018 was bijzonder droog, en dat zorgde voor maar liefst 30 procent extra vraag naar drinkwater.

Om de campagne aan te vullen, komen de waterschappen Overijssel en Gelderland met extra maatregelen. Zo zullen zij tienduizenden bomen planten in Twente. Zo kan het water in dat gebied namelijk langer vastgehouden worden. Ook  Waterschap Vallei en Veluwe meldden dat zij extra bomen zullen planten.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.