De reacties op deze oer-Hollandse verjaardagsfoto zijn het lezen waard

Nu aan het lezen

Zo ziet élke Hollandse verjaardag eruit

Zo ziet élke Hollandse verjaardag eruit

De Nederlander bestaat niet, zei koningin Maxima tien jaar geleden. Haar conclusie: Nederland is te veelzijdig om in één cliché te vatten.

Daar denkt schrijver en vertaler Richard de Nooy (52) anders over. Met een humoristische tweet over de oer-Hollandse verjaardag (lees: zitten in een kring met een plak worst) houdt hij de gemoederen op Twitter bezig.

Donderdag postte de romanschrijver deze foto die binnen een dag leidde tot talloze reacties, niet alleen van Nederlanders maar ook van internationals. Richard: “Veel mensen vinden het heel herkenbaar en grappig. Anderen beweren dat ze nog nooit zoiets hebben meegemaakt. Sommigen zeggen het vreselijk te vinden, maar er waren ook Nederlanders uit het buitenland die het miste.”

Richard tweet meestal in het Engels en kwam de hashtag #FolkloreThursday tegen. “Dit zette mij aan tot nadenken over Nederlandse folklore. Bestaat die wel? Zijn er echt oude sagen en mythen? Vervolgens kwam ik via de hele Sinterklaasdiscussie (die ik graag even wou vermijden) terecht bij het verjaardagskringetje.”

oer-Hollandse verjaardag

Richard groeide op in Zuid-Afrika. Hij had de tweet al geschreven en wou er een foto bijzetten voor zijn buitenlandse volgers, die anders geen idee hebben hoe dat eruit ziet: een oer-Hollandse verjaardag. Zo gezegd, zo gedaan: “Als je ‘verjaardagskring’ in Google typt, dan is dit een van de eerste foto’s die tevoorschijn komt.”

Er was geen specifieke verjaardag die Richard deed denken aan het tafereel op de foto. Het is de voorspelbare gezelligheid die hij regelmatig tegenkomt, met name bij de vorige generatie en de zijne die weleens saai is, maar meestal ‘hartverwarmend en grappig.’

Richard: “Op dit soort gelegenheden hoor je vaak dezelfde soort grappen, gesprekken en opmerkingen. Ik ben een soort sociale spons, dus dat absorbeer ik allemaal. Dat zie je ook terug in mijn reacties op mensen die wat bozig of afkeurend reageren op mijn tweets. Eigenlijk zijn dat allemaal variaties op het aloude ‘laten we het vooral gezellig houden, mensen!’ Dat is toch heel Nederlands, maar het geldt denk ik ook in veel andere culturen. ‘Geen ruzie op mijn feest, alstublieft!’

Generaliseren

De reacties op de foto wisselen. Richard: “Wat ik heel opvallend vind is dat veel mensen met een soort stelligheid lijken te beweren dat hun ervaring overeenkomt met die van een Nederlandse meerderheid. Ik heb mezelf daar ook weleens op betrapt: dat ik op basis van mijn Amsterdams vriendenkring iets wil beweren over Nederlanders in het algemeen, en dat kan natuurlijk helemaal niet.”

Volgens Richard is zo’n tweet dan ook vooral een mooie gelegenheid om andersdenkenden tegen te komen, waarmee je samen om je eigen cultuur kunt lachen.

Veilig heenkomen

De auteur van het boek Van kleine helden heeft een grote fascinatie voor culturele en culturele verschillen. Zijn nieuwe roman had de werktitel ‘Vreemdenliefde’ en speelt zich af in vijftien verschillende landen. Richard: “Ik vond het heerlijk om me te verdiepen in al die verschillende culturen. Ik ben opgegroeid in Zuid-Afrika in de apartheidstijd. De Nederlanders daar hielden zich vast aan de verjaardagskring. Het is een soort veilig heenkomen voor expats, die zich niet helemaal thuis voelen in hun nieuwe land.”

Zijn eigen verjaardag viert de auteur zelden. De laatste keer ging hij uit eten met een groep vrienden. “Tip: wel even tussen de gangen door wisselen van plaats zodat je met verschillende groepjes heb gekletst. Erna ergens dansen of een kroeg induiken. En nog een tip: iedereen betaalt zijn eigen eten en het feestvarken betaalt de drank (ook lekker Nederlands!).”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.