Flinke discussie door deze tweet van Nieuwsuur over gelijke lonen

Nu aan het lezen

Flinke discussie door deze tweet van Nieuwsuur over gelijke lonen

Flinke discussie door deze tweet van Nieuwsuur over gelijke lonen

Een bericht van Nieuwsuur over ongelijke lonen in Nederland krijgt heftige reacties van kijkers.

Het actualiteitenprogramma schrijft op Twitter: ‘In IJsland moeten vrouwen en mannen die hetzelfde werk doen hetzelfde verdienen. Is dat voor Nederland ook een goed idee?’

Het bericht komt na de uitzending van dit weekend waarin PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen en Zakenvrouw van het jaar 2017 Elske Doets discussiëren over de nieuwe loonwet in IJsland en of Nederland deze aanpak moet volgen.

De maatregel verbiedt bedrijven ongelijke lonen te betalen. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een boete van 400 euro per dag.

Gelijke lonen

De vraag levert discussie op bij Twitteraars, waarvan een groot deel vindt dat de vraag stellen de kern van het probleem is. “Wat een achterlijke vraag!”, schrijft een twitteraar. “Natuurlijk moeten mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen hetzelfde verdienen!”

Andere reageerders noemen een dergelijke wet in Nederland niet nodig. Zij bieden input voor een Nederlandse equivalent van de wet. Maak de salarissen transparant maar laat het verder aan de markt over, schrijft een gebruiker. “Als een vrouwelijke kandidaat ziet wat de salarissen zijn van vergelijkbare werknemers dan is het aan haar om dit in te zetten in de onderhandelingen.”

Wetsvoorstel

Ploumen is voorvechter van de wet en kondigde in maart aan ongelijke salarissen strafbaar te willen stellen met een wetsvoorstel. “Vrouwen moeten in Nederland 64 dagen langer werken om op hetzelfde salaris uit te komen als mannen, omdat ze anno 2017 nog altijd 17 procent minder salaris krijgen dan hun mannelijke collega’s. Dat moet stoppen.”

In Nieuwsuur zegt de politica dat het te lang duurt om de loonkloof in ons land te dichten. “We hebben de maatregel nodig om dat te versnellen”.

Hand in eigen boezem

Elske Doets heeft vijftig werknemers in dienst en zegt dat zij binnen haar bedrijf gelijke lonen uitbetaalt. Ondanks de landelijke achterstand acht zij een wet niet nodig. Zij vindt de maatregel te heftig. “Ik zie niet hetzelfde probleem. Vrouwen moeten de hand in eigen boezem steken en voor zichzelf opkomen. Een wet zoals deze zorgt er alleen voor dat meer mensen hier geld aan verdienen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.