Het Ambitieuze Meisjes-netwerk is sterk vanwege herkenning en openheid

Nu aan het lezen

Het geheim van het Ambitieuze Meisjes-netwerk: ‘Hier kan ik alles zeggen’

Het geheim van het Ambitieuze Meisjes-netwerk: ‘Hier kan ik alles zeggen’

Stel jezelf de meest comfortabele loungeplek ooit voor. Gevuld met licht, warmte en een bank om in  weg te zakken. In je hand een glas wijn en om je heen de beste raadgevers waarbij je genadeloos je hart kan uitstorten.

Goed, in het digitale equivalent van deze fictieve plek staat geen bank, noch worden glazen gevuld met wijn. Maar het Ambitieuze Meisjes netwerk is zeker comfortabel.  De besloten Facebookcommunity is een abstractie voor een ieder die er nog nooit voet in heeft gezet, en een walhalla voor elk ambitieus lid.

Hechte club

Het is de plek waar vrouwen zoals Carola* tips vragen voor een goede e-mail titel en mensen zoals Anne* terecht worden gewezen door leden en hun goede bedoelingen. Het is de groep van Julia* die met een post de tijd neemt om haar progressie delen, ‘Omdat jullie zo meeleefden met mij toen bleek dat ex vriend aan de haal ging met mijn oude bedrijfsnaam.’

Nu staan fora vaker bekend als een hechte club mensen maar er is iets met het Ambitieuze Meisjes Netwerk dat het anders maakt. Zo is met naam en toenaam bekend wie oproepen doet of reageert en gaan posts over zakelijke vraagstukken in combinatie met persoonlijke dilemma’s. De slogan van de netwerkgroep voor vrouwelijke young professionals is niet voor niets: Succesvol Gelukkig.

(Zelf)erkenning

De Facebookpagina heeft bijna 10.000 likes en de groep telt bijna 29.000 leden. De leden van deze groep zijn elkaar extreem trouw en beginnen posts steevast met ‘Ambitieuze Meisjes….’  Het herkennen van je unieke talent is nodig als je succesvol wil worden, schrijven de organisatoren van de groep in hun statement. “Maar de (zelf)erkenning van wat je hiermee bijdraagt is ook essentieel om gelukkig te kunnen zijn.”

Lotte Rensen is oprichter van de groep waarin de young professionals van elkaar leren. Ze won dit jaar daarmee de prijs in de categorie VIVA-Wereldverbeteraars. Naast activiteiten voor AM, trekt ze namens kenniscentrum Seksualiteit Rutgers de kar voor She Decides, het door Minister Lilianne Ploumen gestart initiatief om veilige gezondsheids- en abortuszorg te bieden aan vrouwen wereldwijd.

Women-only

Het feit dat het AM-netwerk alleen voor vrouwen is, draagt volgens Birgit van der Heide bij aan het succes van de groep. Een zakelijke oproep van haar leidde tot talloze reacties en ‘enorme zakelijke groei’ van haar oppasservice. Ze ging van nul naar 10 regiomanagers die ze allemaal ontmoette via AM.

In Augustus plaatste ze een oproep met wie het zag zitten om een eigen regio op te zetten. Birgit: “Een maand later startten we en het gaat nu hartstikke goed. AM is dé stap geweest om verder te kunnen met mijn bedrijf. Hiervoor deed ik alles zelf en was ik nog op zoek naar de volgende (cruciale) stap. Ik ben immens blij en dankbaar dat deze groep bestaat. Ik had het niet zo snel voor elkaar kunnen krijgen in mijn eigen netwerkkring.”

De eerste regiomanager meeting van Birgits oppasservice bedrijf Babs. “Nadat ik met iedereen in contact kwam via AM sprak ik 1 op 1 met iedereen af, daarna hadden we een meeting met z’n allen en nu spreken we elkaar wekelijk via een conference call. Elke drie maanden zien we elkaar.”

Dromen

De herkenbaarheid en dezelfde levensfase zijn de belangrijkste factoren waarom de meeste vrouwen in AM zich erbij aansluiten. Diezelfde ervaring heeft ook Nadine Schagen (26) sinds een half jaar lid van de groep. In haar laatste jaar van haar studie Creatieve Therapie merkte ze geen plezier meer te hebben in haar opleiding. Op haar stage zeiden ze dat ze ‘geen potentie’ zou hebben. De onzekerheid en stress zorgde ervoor dat haar gezondheid achteruit ging.

“In mijn vrije tijd maakte ik al ‘fan-art’: tekeningen van personages uit games. Mijn droom om professioneel tekenaar te worden werd steeds sterker. In mijn huidige situatie ik die droom niet kon voortzetten, wat mij niet happy maakte.”

Nadine: “Ik besloot mijn studie af te maken én mijn onderneming te starten dankzij leden van het AM-netwerk.”

Omdat haar omgeving niet kon helpen en Nadine het gevoel had niets te verliezen, vroeg ze om hulp bij mede-AM-leden. In haar post beschrijft ze openlijk over haar twijfels te stoppen met haar studie en vraagt ze naar informatie over hoe ze een eigen bedrijf in tekenen kan opzetten. De post krijgt in minder dan 24 uur tijd 210 likes en 123 reacties.

“Die reacties waren overweldigend. Fantastisch. Ik had hooguit vijf reacties verwacht. De grootste tip die ik kreeg, was door te gaan met mijn studie omdat de studieschuld grotere nadelen had dan voordelen. Ook kreeg ik veel tips over wat ik kon doen om mijn passie na te jagen. Sommigen boden aan om mij in contact te brengen met personen uit de gamewereld. Anderen gaven mij goede tips over waar ik verder kon kijken.”

Nadine zegt dankzij deze berichten de keuze te hebben gemaakt haar opleiding (met verlenging) voort te zetten. “Hierdoor kan ik mezelf in de tussentijd focussen op mijn teken ambities en toch mijn opleiding afmaken.” De lieve en positieve reacties, tips en tags zijn volgens Nadine eerder regel dan uitzondering in het AM netwerk. “En ben je meer van het adviserende soort, dan kan je hier ook naar hartenlust aan de slag.”

Tegenreactie

Openhartigheid, ondersteuning, (zakelijke)meevallers maar ook dieptepunten. Het komt allemaal voorbij in het AM-netwerk. Ginny Ramkisoen is oprichter van vacaturesite Vacature Via Ginny. Ze is niet lid van het netwerk, maar kent wel de succesverhalen. Het is tegenwoordig veel eenvoudiger met elkaar in contact te komen, zegt ze. “Hierdoor vindt je online sneller mensen of communities met wie je je kunt identificeren en waar je bij wil horen.”

Volgens de zakenvrouw biedt deze ontwikkeling met name kansen voor communicaties waar echt goed over na is gedacht en die echt iets kunnen bieden aan vrouwen met ambitie én vrouwen die dat stukje ambitie misschien nog niet hebben maar door communities als Ambitieuze Meisjes geïnspireerd raken.

Dat herkent Nadine, die zegt in AM eerder eerlijker te zijn over haar ambities en bijbehorende struggles, dan dat ze dat in real life zou doen. “Binnen de groep heb je toch een gevoel van betrokkenheid en hoef je niet bang te zijn om negatief beoordeeld te worden. Voor mij werkte dit drempelverlagend om toch de stap te durven zetten om mijn situatie te bespreken. En daarvoor ben ik de groep heel dankbaar.”

*Gefingeerde naam.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.