Aangrijpende documentaire ''Human' in première - Vance

Nu aan het lezen

Aangrijpende documentaire ”Human’ in première

Aangrijpende documentaire ”Human’ in première

Aanstaande donderdag 26 november gaat de documentaire Human in premiere. De Franse filmmaker, fotograaf, journalist en ecoloog Yann Arthus-Bertrand toont hierin onwaarschijnlijke en waanzinnige beelden. Hij wisselt de verhalen van tweeduizend mensen af met de prachtige beelden van onze planeet. Het filmproject wordt ook wel zijn levenswerk genoemd, waaraan hij 3 jaar gewerkt heeft. Vanuit de lucht en vanaf de grond legde hij decennia lang de mooiste uithoeken van onze planeet vast.

Inspirerend en dramatisch

Voor de documentaire heeft hij meer dan 2000 mensen van alle leeftijden in 60 verschillende landen geïnterviewd over onderwerpen als liefde, geluk, oorlog, armoede en vrijheid. Iedere cultuur kreeg dezelfde vragen gesteld. Die zijn weer gerangschikt naar thema’s als huwelijk, seks, wraak, geweld, homoseksualiteit, armoede en dood. Dit levert de mooiste en soms ook humoristische uitspraken op. Daarnaast spreken de inspirerende en dramatische natuurbeelden, die niet van commentaar zijn voorzien, voor zich.

Centrale vraag van de film is ‘Waarom kunnen mensen niet zonder angst, strijd en oorlog naast elkaar bestaan? Een actueel onderwerp, gezien de gebeurtenissen in Parijs. Hij benadrukt dat hij na de oorlogsbeelden in zijn documentaire vaak beelden laat zien waarbij mensen samen iets opbouwen. Symbolisch wil hij hiermee het contrast laten zien.

De mensheid redden

Yann Arthus-Bertrand vertelt dat hij gaandeweg meer en meer onder de indruk raakte van hoe mooi de wereld is, maar ook zag hoe verkeerd we ermee omgaan. Zo vindt hij dat we niet genoeg weten van de natuur en de dieren op onze planeet.

De wereldverbeteraar is ondanks alles wat hij op zijn expedities gezien heeft nog steeds optimistisch. Op de vraag hij een antwoord heeft op de vraag waarom we niet kunnen samenleven, zegt hij: “Er zullen altijd tragische gebeurtenissen zijn, zo was de wereld altijd al. Maar tegelijkertijd zie je ook de empathie van over de hele wereld, zoals nu met de terroristische aanslagen in Parijs. De hele wereld treurt met ons mee om de slachtoffers. De film is een grote vraag, geen antwoord. Soms kunnen we wel samenleven, anders waren we niet waar we nu al zijn. Maar tegelijkertijd vechten we nog als in de middeleeuwen. Diep vanbinnen houdt de mens van oorlog en doden, daarom zijn er jagers en is er nog steeds oorlog. Haat en wraak brengen haat en wraak voort. We moeten niet de aarde willen redden want die overleeft ons wel, we hebben maar één taak en dat is de mensheid redden.”

Vanaf aanstaande donderdag is Human onder meer te zien in FilmHallen Amsterdam, Het Ketelhuis Amsterdam, Louis Hartlooper Complex Utrecht, Filmschuur Haarlem, LUX Nijmegen, Focus Arnhem, Lumière Maastricht, LantarenVenster Rotterdam, Plaza Futura Eindhoven en Verkadefabriek Den Bosch. De volledige opbrengst gaat in Nederland naar Vluchtelingenwerk Nederland. Ook is de documentaire op internet gratis te bekijken.

HUMAN-Visuel-Ai¦êda-LOGO1-1200x800

 

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.