Domeinnaam kiezen? 10 Tips om rekening mee te houden - Vance

Nu aan het lezen

Domeinnaam kiezen? 10 Tips om rekening mee te houden

Domeinnaam kiezen? 10 Tips om rekening mee te houden

Ben je bezig met het opzetten van een nieuw bedrijf of een nieuwe website en moet je daarbij een domeinnaam kiezen? Dan is het belangrijk dat je vooraf goed nadenkt waar zo’n url precies aan moet voldoen. Voor je het weet sta je op elk feestje over je nieuwe site te vertellen en verstaat niemand waar je het over hebt. Daarom hieronder 10 tips van innovatiebedrijf OVH bij het kiezen van een domeinnaam:

1. Kies voor een eenvoudige en begrijpelijke naam

Hoe weet je of mensen de domeinnaam kunnen schrijven? De beste manier om hierachter te komen is om een zogenaamde ‘radiotest’ uit te voeren. Dit houdt in dat je mensen in je omgeving vraagt de naam op te schrijven wanneer je deze uitspreekt. Met deze simpele test kom je erachter of de naam origineel en eenvoudig is.
Voorbeeld: www.50xbeter.com kun je ook opschrijven als www.vijftigkeerbeter.com of www.50keerbeter.com.

2. Hoe korter, hoe beter

Het is bijna onmogelijk om een domeinnaam te registreren die korter is dan vijf karakters, omdat bijna al deze korte namen al zijn geregistreerd. Er liggen echter nog veel mogelijkheden bij nieuwe extensies, zoals .co.nl en .eu. Deze nieuwe extensies hebben vaak nog korte domeinnamen beschikbaar.

3. Keywords: overdrijf niet

Ondanks dat je niet moet overdrijven, zijn keywords belangrijk vanuit SEO-perspectief en helpen ze gebruikers te navigeren op de verschillende pagina’s van de website. Voorbeeld: sebastiaan-webagency.com is relevanter dan webagency-siteweb.com.

4. Ken je markt

Kijk niet alleen naar wat een relevante naam is voor mensen in het land waarin je woont, maar ook naar de markt en klanten. Voorbeeld: Wanneer je bedrijf een .nl domeinnaam heeft, is het ook verstandig om een .be domeinnaam te registreren voor Nederlandstalige Belgen.

5. Vermijd nummers en koppeltekens

Bij het uitvoeren van een radiotest kunnen nummers en koppeltekens verwarring veroorzaken. Ook vinden bezoekers websites al snel onbetrouwbaar wanneer ze veel koppeltekens bevatten, omdat criminelen dit vaak gebruiken om mensen naar hun website te lokken.

6. Kies de juiste extensie

Er bestaat een extensie voor elk land en deze extensies zijn essentieel voor een lokale referentie. In Nederland is dat .nl, maar ook Amsterdam en Friesland hebben eigen extensies en er bestaan extensies voor andere doeleinden, zoals .tv en .fm. Voorbeeld: Naast een .nl domeinnaam is een .amsterdam domeinnaam voor een hotel net zo relevant. Ook zijn er steeds meer extensies die met een bepaald thema te maken hebben, zoals .travel of .jobs.

7. Beveiliging is essentieel

Hoe bekender je product of merk, des te groter de kans dat cybersquatters toeslaan. Registreer je domeinnaam daarom onder verschillende variaties (met en zonder koppelteken) en registreer IDN (Internationalised Domain Names)-versies die bijvoorbeeld Chinese karakters gebruiken. Voor extra beveiliging kunnen organisaties zichzelf beschermen tegen ‘dot squatting’ door de naam te registreren zonder de punt tussen www en de domeinnaam.
Voorbeeld: www.sebastiaan-webagency.com is niet hetzelfde als wwwsebastiaan-webagency.com. Criminelen kunnen het adres zonder punt gebruiken voor een phishing e-mailaanval, waardoor het lijkt alsof de mail afkomstig is van de legitieme website.

8. Kijk naar de toekomst

Het is belangrijk om te kijken naar ontwikkelingen in de toekomst. Als je op dit moment niet aanwezig bent in België, maar dit in de toekomst van plan bent, is het verstandig te kijken of het .be domein al bestaat. Kijk ook goed naar de prijs van de domeinnaam in het buitenland.

9. Let op merknamen

Onthoud dat wanneer je domein identiek is aan een geregistreerde merknaam, je aansprakelijk kan worden gesteld voor merkinbreuk. Het is verstandig om dit na te gaan voordat je het domein registreert. Voor Europese merken kan dit op de website van EUIPO (voorheen OHIM) en voor internationale merken op WIPO.

10. Vergeet vertalingen niet

Let op de betekenis van hetzelfde woord in een ander land. Een goed voorbeeld is toen Ford een nieuw model auto, genaamd de Pinto, in Brazilië introduceerde. De advertentiecampagne had de slogan ‘put a Pinto under your tree’. In het Portugees betekent ‘pinto’ namelijk totaal iets anders. Deze tips helpen om de risico’s van onder andere cybersquatting te beperken en een solide domeinnaam te creëren.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.