Drie vragen over het nieuwe seizoen van House of Cards - Vance

Nu aan het lezen

Drie vragen over het nieuwe seizoen van House of Cards

Drie vragen over het nieuwe seizoen van House of Cards

Dikke kans dat in de afgelopen dagen iemand je heeft aangeschoten met de vraag: ‘Ben je al begonnen? En?’

Reden is het nieuwste seizoen van House of Cards, een langverwachte lancering na de echte Amerikaanse presidentsverkiezingen waarmee de serie bizar veel overeenkomsten vertoont. Seizoen 5 van de Netflix-original, de afgelopen seizoenen bejubeld om de werkelijk bizarre plottwists en het fantastische acteerwerk, is door die-hard fans en pers al van voor af aan en terug bekeken.

Drie vragen

De eerste kritieken over de 13 nieuwe afleveringen zijn niet mals: het verhaal zou een tikkeltje ingewikkeld zijn en hoe geloofwaardig kan het blijven: een president die macht vergist met recht op corruptie en schandaal? (realiteit, kijk je mee?)

Omdat we ons graag mentaal voorbereiden op wat we kunnen verwachten, hebben we drie vragen en verwachtingen op een rij gezet over het nieuwe seizoen. Zodat je weet of je je ogen op je Netflix-scherm kan houden, of richting het journaal wanneer er een bizarre plottwist dreigt in de dramashow ‘Trump en de VS’. You’re welcome.

Passeert Trump de revue?

House of Cards is en blijft een dramaserie met fictionele personages. Een directe verwijzing naar de huidige president zal dus waarschijnlijk uitblijven. Toch kunnen we er vrij zeker van zijn dat het veranderde politieke klimaat in het nieuwe seizoen terug te zien zal zijn.

Dat wordt niet makkelijk, gezien Frank Underwood en zijn bizarre karaktertrekken veel overeenkomsten vertonen met de werkelijkheid.

De trailer van seizoen vijf liet het al even zien: Underwood heeft zich een meer autoritaire stem aangemeten die zegt te weten wat goed is voor het volk. Dat is slechts één aanwijzing dat we nog veel meer Trump-eske momenten kunnen verwachten.

Hoever reikt de macht van Claire?

Omdat Claire in de vorige seizoenen toch een tikkeltje aimabeler bleek dan haar lieftallige echtgenoot, genoot ze grote populariteit van het Amerikaanse volk. Dit in combinatie met een grote vastberadenheid zelf stappen te zetten op weg naar macht, maakte het een logisch verhaalverloop dat zij zich kandidaat zou stellen als vice-president. Twee mensen, kunnen immers meer dan één. Al helemaal al het gaat om totale machtsovername.

De vraag luidt wel of Claire’s groeiende aanwezigheid in de politieke burelen ook gunstig blijkt voor Frank. Twijfels over zijn manier van werken (lees: als je het niet met me eens bent of steunt, ben je er geweest) zijn niet opeens weggestopt nu de twee een ‘war on terror’ zijn begonnen als een afleidingsmanoeuvre van vele schandalen.

Dan nog even over die uitspraak in de trailer

Claire is in de running om vice-president te worden en Frank verdoezelt al zijn misstappen met militaire precisie. Een presidentstermijn is dan een mogelijkheid. Zo niet voor Frank: hij benoemde in de seizoenstrailer al even dat de wereld voorlopig nog niet van hem af is. ‘Underwoods 2016. 2020. 24…’ tot 2036 hoopt hij dat we zoet zijn met de Underwoods. Wat impliceert dat Claire daar zeker aan meedoet.

Er is één flinke hint waaruit blijkt dat we nog niet het laatste van Claire hebben gezien: in seizoen 4 wendde ze zich even tot de camera. Iets waar hoofdpersonage Frank tot dan toe het alleenrecht op had. Hoe meer hij kijkt, hoe meer hij prevelt over zijn macht. We kunnen niet wachten tot ook Claire haar levensfilosofie met ons deelt en een kijkje geeft in haar ijzige schild.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.