Ernst-Jan Pfauth deelt de belangrijkste les uit zijn boek over tevredenheid

Nu aan het lezen

Ernst-Jan Pfauth deelt alvast de belangrijkste les uit zijn nieuwe dankboek

Ernst-Jan Pfauth deelt alvast de belangrijkste les uit zijn nieuwe dankboek

Superawkward dat je je boek opeens ging pluggen, grapt Alexander Klöpping na weer een podcastopname met media-metgezel en vriend Ernst-Jan Pfauth.

Elke maand praten de heren in hun podcast over technologie en nieuwe media. Ernst-Jan: ‘In de laatste episode wilde Alexander per se praten over mijn boek dat 5 september uitkomt. Nou, vooruit dan maar.’

Dankboek

Op 5 september verschijnt dus zijn nieuwe boek, geschreven door de mede-oprichter en uitgever van De Correspondent. Wat kunnen we verwachten? Lessen om voller in het leven staan, als we de podcast mogen geloven. Het is een ‘Dankboek’, een dagboek voor een tevredener leven door stil te staan bij wat je hebt.

“Ik heb niet zozeer een boek geschreven als wel een boek gemaakt”, zegt Pfauth in zijn podcast. Een kwart van het boek wordt beslagen door tekst, de rest is voor de lezer zelf in te vullen. Ernst-Jan: “Het is een pleidooi voor dankbaarheid en zelf in te vullen als een dagboek. Het moet een tegengeluid vormen tegen de prestatiegeneratie.”

De positieve effecten van dankbaarheid zijn eindeloos, refereert Pfauth aan diverse wetenschappelijke onderzoeken: je bent tevredener, optimistischer, empathischer en vriendelijker.

Zelfverbetering

Voor De Correspondent las Ernst Jan Pfauth twee jaar lang zelfhulpboeken, een ‘wondermiddel waarna je weet hoe alles werkt’. Hierover schreef hij een maandelijkse column over zelfverbetering.

Ironisch genoeg begon er na een jaar iets te knagen. Hij was alleen maar bezig met wat beter kon, niet met wat hij had. Ernst-Jan vergat naar eigen zeggen te genieten van de dag zelf. Hierover zegt hij in zijn podcast: ‘Ik was een soort chronisch ontevreden productiviteitsmachine geworden.’

De succesvolle mediaman – door Forbes uitgeroepen tot één van de 30 meest interessante Europeanen onder de 30 –  wendde zich wederom tot zelfhulpboeken om te kijken hoe je je dagelijks leven zo kan inrichten dat je het optimaliseert voor voldoening. Hij vond vier strategieën.

Wondermiddel

Hoewel het boek nog niet te koop is, deelt hij alvast de belangrijkste strategie voor een rijk leven.

“Het belangrijkste is dat je elke dag drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Veel mensen proberen het en haken af. Ik heb een mooi boek voor ze gemaakt wat ze een halfjaar op weg kan helpen.”

Dankjewel, Ernst-Jan. We zijn jou en je boek dankbaar.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.