Jelle Derckx neemt je mee op reis naar minimalisme in Verlangen naar minder

Nu aan het lezen

Jelle Derckx neemt je mee op reis naar minimalisme in Verlangen naar minder

Jelle Derckx neemt je mee op reis naar minimalisme in Verlangen naar minder

De afgelopen jaren hebben we veel gehoord over minimalisme en ontspullen. Het zou je meer rust geven, meer ruimte en je meer laten genieten van de kleine dingen in het leven. Bovendien is het ook nog eens beter voor het milieu. Maar niet iedereen heeft hier zomaar de juiste mindset voor. Jelle Derckx geeft je in Verlangen naar minder handvatten om die mindset wel te krijgen.

Minimalisme is allemaal leuk en aardig, maar zomaar al je spullen bij het vuilnis zetten is waarschijnlijk niet de beste manier om dit aan te pakken. Hoe voorkom je dat je al die spullen toch gaat missen? En hoe leer je te genieten van al die kleine dingen? Dat is wat Verlangen naar minder van Jelle Derckx je leert.

Derckx ging in 2011 op reis naar Brazilië en nam een boek mee. Dat boek (Denk groot & word rijk van Napoleon Hill) zet hem aan het denken. Hij ontdekt de wereld van persoonlijke groei. Een wereld van een doel hebben en je er in vastbijten. En zo begint zijn reis naar minimalisme, zelfvertrouwen en het worden van een ambitieus persoon.

Van die verhalen kunnen wij veel leren. Want hoe kwam Derckx op dat punt? Hoe leerde hij te worden wie hij nu is? Hoe kunnen wij leren om ook zelfverzekerd en zelfstandig te worden? En om te genieten van de kleine dingen in het leven? Dat is exact wat dit boek je leert.

Bijzondere opbouw

Verlangen naar minder heeft een behoorlijk andere opbouw dan dat je misschien gewend bent van veel boeken. Derckx beschrijft in het eerste deel van het boek zijn reis in detail, in de vorm van een dagboek. Dat begint bij zijn kindertijd, gaat door zijn reis naar Brazilië en eindigt in 2014 in Amsterdam.

Dat verhaal grijpt je direct. Derckx vertelt over zijn leven en dat is ontroerend, pijnlijk en vooral erg eerlijk. Je krijgt direct respect voor deze man, die later het platform Growthinkers oprichtte. En het laat je zien dat ook mensen als hij niet altijd een gemakkelijk leven hebben gehad, hoe zelfverzekerd hij nu ook overkomt. Uiteindelijk lees je zelfs over de 99 spullen die Derckx uiteindelijk nog overhad.

Maar uiteindelijk willen we meer doen dan alleen maar lezen hoe het leven van een ander liep. We willen leren hoe we zijn mindset kunnen bereiken. En dat is waar het tweede deel van het boek voor is. In vijf delen – bewustwording, jouw pad en passies, stenen en diamanten, minder en duurzaam geluk – geeft hij je handvatten om de persoon te worden die je wilt zijn. Dit doet hij aan de hand van anekdotes, tips, verhalen en oefeningen.

Verlangen naar Minder - Jelle Derckx

Niet alleen minimalisme

Het gaat in het boek dan ook echt niet alleen maar om minimalisme. Derckx schrijft over hoe je met minder ballast door je leven kunt gaan. Minimalisme voor je geest dus. “Het gaat erom dat je je leven inricht met dat wat helpt op jouw pad en dat je de rest verwijderd. Zie het als een zware rugzak die je draagt. Je kiest ervoor om hem af te doen, want je hebt de rugzak niet nodig om te lopen. Hoe minder ballast je hebt, hoe sneller en flexibeler je vooruitgaat”, schrijft hij onder meer.

Daarbij is het goed om je te beseffen dat die ballast zich niet alleen uit aan alle troep in je huis. Kijk ook eens naar de mensen om je heen. De ervaringen die je hebt. Je angsten en je doelen. Of zoals Derckx het zegt: onderscheidt de ‘stenen’ van de ‘diamanten’. Stenen houden je tegen, diamanten moet je koesteren.

Derckx vond zijn geluk in minimalisme. Minimalisme in spullen en minimalisme in dingen die hem tegenhouden. Daarbij geeft hij je ook duidelijke tips en oefeningen om je van al die troep te ontdoen. Zo stelt hij je vragen, die je jezelf weer kunt stellen als je bezig bent met opruimen. Op die manier ontdek je wat waarde heeft en wat overbodig is.

Verlangen naar minder

Verlangen naar minder is geschreven als een roman, en niet als een boek vol met zelfhulptips. Die tips staan er zeker wel in, maar je moet niet verwachten dat je een praktisch boek oppakt met tips over hoe je kunt ontspullen. Ondanks de bruikbare tips over dit onderwerp en over een stressvrijer en duurzamer bestaan, is dit namelijk niet de waarde van het boek.

En dat hoeft ook niet. Over minimalisme is inmiddels zoveel geschreven, dat je met even zoeken op Google al snel je antwoorden gevonden hebt. Derckx leert je juist om minimalistische principes toe te passen in een chaotisch en druk leven. En dat doet hij in zijn eigen, unieke stijl.

Dat is dan ook de waarde van het boek: het zet je aan het denken. En dat doet Derckx door zich kwetsbaar op te stellen en eerlijk te vertellen over zijn ervaringen. Dit boek is uniek in zijn soort en absoluut de moeite waard om te lezen.

Verlangen naar minder van Jelle Derckx is voor 15 euro te koop via Derckx’ platform Growthinkers

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.