Nu aan het lezen
Zon, zee, strand… dat vraagt maar om één ding: surfen. Heerlijk vroeg met je bakkes in de zon, neus wit van de zonnebrand, en ogen die branden van het zoute water. Wat een fantastisch gevoel. Ben jij deze zomer van plan om op surfkamp te gaan in Frankrijk, of ben je een die-hard die de échte golven op zoekt in Australië of Hawaï? Dat vergt voorbereiding. Bij deze een paar tips en tricks die handig zijn voor je de golven opzoekt.
De wilde zee op gaan vergt ballen. Surfen is een kwestie van vallen en opstaan, of eerder verzuipen en opstaan. Het is daarom vooral belangrijk dat je het durft, en er dan ook dubbel en dwars voor gaat. Laat die intens wilde golven maar komen – surf’s up!
Ga je met meerdere op een surftrip, of wil je zo goed mogelijk elke golf kunnen pakken? Zo vertelt tweevoudig kampioen surfen, Kasper Hamminga, dat je het beste de vinnen van je boards af kan schroeven voor je je boards in de boardbag doet. Dan heb je namelijk meer ruimte om te gaan stapelen.
Voordat je gaat stapelen, is er ook nog iets anders dat van groot belang is voor je board – wax. De echte surfers hebben uiteraard ook in de winterse kou gesurfd. Hiervoor gebruik je echter een andere soort wax die helemaal niet tegen warmte kan. Zodra de zon erop gaat schijnen, begint het te smelten. En dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Koop een zogenoemde warmwater wax en smeer je board nog even lekker in. Zo glijd je minder snel uit en kun je met beide benen op de board een golf pakken.
Je kan de mooiste board hebben, de chillste wetsuit en je board de beste waxbeurt geven – als je één ding niet kan, maken bovengenoemde dingen helemaal niks uit. Ik heb het over je balans. Stabiliteit is heel erg belangrijk als je gaat surfen, anders sla je om de haverklap om en dat is geen pretje. Dit kan je gelukkig oefenen voordat je vertrekt, gewoon in je tuin bijvoorbeeld.
De indoboard bestaat uit een mini surfplankje en roller waar de plank op ligt. Deze boards zijn echter vaak erg duur, maar misschien heb je een strandtent in de buurt waar ze een hebben liggen? En anders kan je een DIY balans board fabriceren met een ton en een houten plank bijvoorbeeld. Protest bedacht een andere originele manier: je kan ook gewoon een board aan je boom hangen en zo heen en weer schommelen. Of het echt veilig is, is een tweede. Deze is voor de waaghalzen:
Door de reflectie van het zonlicht op het water verbrand je tien keer zo snel als je surft. Het is daarom van uiterst belang dat jij je goed insmeert. Vooral je gezicht en nek verbranden snel. Hier heb je speciale Zink voor, dit prikt niet in je ogen en blijft zelfs in het water goed zitten. De rest van je lichaam heeft ook bescherming nodig, je wil natuurlijk niet die wetsuit blijven zien als je het niet meer aan hebt. Factor 50 is zeker niet overdreven. Doe dit ook een halfuur voor je het water in gaat, anders krijgt de zonnebrand niet genoeg tijd om in te trekken.
Nu staat je nog een ding te wachten: de weersvoorspellingen. En dan heb ik het niet over of het gaat regenen of niet. De wind is van uiterst belang als je wil gaan surfen. Kijk daarom altijd voor je met je hele inboedel naar de zee toe trekt, of er überhaupt wel golven zijn. Piet Paulusma is er niks bij, vanaf nu noemen ze jou dé weergeek. Sites als www.magicseaweed.com geven een redelijk goed beeld van wat je kunt verwachten. Laat je niet teleurstellen. Zijn er geen golven? Pak de auto en rij door naar een andere surfspot.
Bereid jij je op de meest gestoorde manieren voor? Deel je video met #preparetogetthere en wie weet belandt jouw ultieme voorbereiding wel op de sociale media kanalen van surfmerk Protest.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.