Tilburgse studenten protesteren tegen Primark met briefjes in kleding

Nu aan het lezen

Tilburgse studenten protesteren tegen Primark met briefjes in kleding

Tilburgse studenten protesteren tegen Primark met briefjes in kleding

De Primark heeft toffe kleding voor hele fijne prijzen. Maar de vraag is hoe ze die extreem lage prijzen mogelijk maken. Het vermoeden bestaat dat de keten gebruikmaakt van kinderarbeidpraktijken. Drie rechtenstudenten van de Tilburg University protesteerden daar op ludieke wijze tegen, meldt het AD.

De studenten stopten briefjes – in totaal zo’n zeventig stuks – in de zakken van kledingstukken bij de winkel. Op de briefjes stond een cynische boodschap van de fictieve 9-jarige Amrita uit Bangladesh, die het kledingstuk gemaakt zou hebben.

“Dankzij de passende prijs die jij hebt betaald, verdien ik ongeveer 5 cent per uur en kan ik me een kom rijst per dag veroorloven”, aldus ‘Amrita’. “Dankzij jullie hoge vraag naar kleding zit ik nooit zonder werk, wat betekent dat ik dagelijks tot 16 uur in de fabriek mag doorbrengen. Ik hoef niet naar school, want ik leer naaien tijdens een levenslange stage.”

Kritiek

De studenten protesteren met de briefjes tegen de manier waarop Primark met de kritiek omgaat, zo zeggen ze tegenover het AD. “Ze trekken zich daar niets van aan.”

De winkelketen zegt op zijn eigen website hoge normen te hanteren als het gaat om duurzaamheid en ethiek. Maar dat geloven de studenten dus niet. Volgens hen doen ze alsof. “Met de prijzen die ze hanteren is het onmogelijk dat ze volgens die normen kleding maken.” De studenten deden echter geen onderzoek naar de productiemethoden van de winkelketen.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.