Dit staat er vandaag te gebeuren tijdens de March For Our Lives

Nu aan het lezen

Dit staat er vandaag te gebeuren tijdens de March for Our Lives

Dit staat er vandaag te gebeuren tijdens de March for Our Lives

Het Amerikaanse wapenbeleid is al jaren omstreden. Ieder jaar komen meer dan 11.000 Amerikanen door vuurwapengeweld om het leven. Dat gebeurt soms bij een incident of zelfdoding maar steeds vaker tijdens shootings, schietpartijen waarbij met name scholen het moeten ontzien.

Na elk incident barst de discussie over de nationale wapenwetten los. Toch verandert er op politiek gebied bar weinig. Om toekomstige drama’s te voorkomen, is er vandaag in steden wereldwijd een March for Our Lives waarbij de machtige Amerikaanse regering en wapenlobby – spreekwoordelijk – onder vuur liggen.

Wat is de aanleiding van het scholierenprotest?

March for Our Lives werd opgezet door scholieren van de Marjory Stoneman Douglas High School in Florida. Hier kwamen in februari veertien leerlingen en het leven en drie medewerkers werden doodgeschoten door een oud-scholier van de school. Het protest is in steun van de #NeverAgain-beweging en eist een wijziging van de wapenwet.

Wie steunen het?

De organisatoren protesteren zaterdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington, waar zij worden bijgestaan door sterren als Ariana Grande, Miley Cyrus, Jennifer Hudson, Demi Lovato en George Clooney.

Volgens de website van de organisatie wordt er zaterdag op 823 plaatsen ter wereld gedemonstreerd. Diverse sterren hebben geld gedoneerd aan March For Our Lives. Nadat George Clooney bekendmaakte dat zijn vrouw Amal en hij een half miljoen schonken, volgden onder meer Oprah Winfrey en Steven Spielberg dat voorbeeld.

Wat is het doel van het protest?

Volgens de organisatie is de grootste prioriteit het reden van levens. Zij schrijven dat veiligheid op school geen politiek thema is. Zij eisen wetgeving die de vele problemen rondom wapenbezit controleren. In het officiële statement schrijft de organisatie:

“Elk kind in dit land gaat nu naar school, zich afvragend of deze dag misschien de laatste is. We leven in angst. Maar zo hoeft het niet te zijn: verandering is onderweg. Het begint nu, geïnspireerd en geleid door de kinderen die onze hoop zijn voor de toekomst. Hun jonge stemmen zullen worden gehoord. Doe met ons mee op 24 maart. Weiger nog één zinloze dood toe te staan.”

Wat eisen de activisten?

Deelnemende protestanten eisen een aantal concrete dingen:

  • Zij willen af van militaire-semi automatische wapens.
  • Zij willen een verbod op accessoires waarmee semi-automatische wapens veranderen in automatische wapens.
  • Zij willen een wapenverkoop database.
  • Zij willen ervoor zorgen dat mensen zonder een achtergrondcheck wapens kunnen kopen.
  • Zij willen de wettelijke minimumleeftijd voor het kopen van wapens, verhogen naar 21 jaar.

Veel media wijden aandacht aan het scholierenprotest dat naar verluidt het grootste jongerenprotest zal zijn tot nu toe. Teen Vogue komt met een indrukwekkende reeks tweets waarin de scholieren te zien zijn in hun schoolomgeving. Hierin laten ze zien dat het nooit met mag en kan gebeuren en dat de plek waar zij les krijgen, niet anders dan veilig kan zijn.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.