Vrouwen mogen eindelijk achter het stuur in Saoedi-Arabië - Vance

Nu aan het lezen

Vrouwen mogen eindelijk achter het stuur in Saoedi-Arabië

Vrouwen mogen eindelijk achter het stuur in Saoedi-Arabië

Nog lang niet overal in de wereld hebben vrouwen de vrijheid om te doen wat ze willen. Vrouwen in Saoedi-Arabië mochten tot nu toe zelfs niet eens achter het stuur. Het Arabische land was hierin het enige land ter wereld waar vrouwen niet konden rijden.

Rijbewijs verbod

Na een jarenlange strijd is het dan eindelijk zo ver. Saoedi-Arabië werd door veel landen op de vingers getikt om zijn strenge beleid dat vrouwen verbiedt een rijbewijs te halen. In de wet staat zelfs helemaal niet vermeld dat vrouwen niet mogen rijden. Reden genoeg om hier wat aan te doen. De koning van het land heeft nu een decreet ondertekend waardoor vrouwen eindelijk hun rijbewijs mogen halen. De regel gaat per juni 2018 in.

De mijlpaal voor vrouwen in Saoedi-Arabië werd vol enthousiasme gevierd op sociale media. Vrouwen riepen de hashtags #Saudiwomencandrive en #Women2Drive in het leven welke een stroom aan tweets op gang bracht.

Lange strijd

De vrouwen in het Arabische land hebben een lange strijd gestreden voor gelijke rechten op de weg. In juni 2011 gingen zelfs veertig vrouwen uit protest in verschillende steden de weg op. Een van de bedenkers van het initiatief, Manal Alsharif (zie tweet hierboven), plaatste een video van zichzelf achter het stuur. Zij werd vervolgens opgepakt en gedurende 24 uur vastgehouden.

In het jaar 2013 gingen weer 60 vrouwen de straat op na een opmerking van een geestelijke. Hij beweerde naar aanleiding van een ‘medisch onderzoek’ dat autorijden de eierstokken van een vrouw beschadigt. Bizar toch? Na de vele protesten en tegenslagen mogen de vrouwen nu eindelijk hun overwinning vieren.

Economie

Reden voor het heuglijke besluit van de koning kan ook de economie zijn. Saoedi-Arabië is ’s werelds grootste olieleverancier en werd hard geraakt door dalende olieprijzen. Dit zorgt ervoor dat er stevig in de economie geïnvesteerd moet worden en vrouwen kunnen hier een mooie bijdrage aan leveren. Ook steeds meer mannen beginnen zich uit te spreken over gelijke rechten op de weg voor vrouwen. De Saoedische regering kan er niet meer onder uit en zet met de nieuwe maatregel een stap in de goede richting.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.