Nu aan het lezen
Toen ik eind 2017 een gooi moest doen naar tech-ontwikkelingen voor het daaropvolgende jaar, bedacht ik dat de wereld er in 2018 klaar mee zou zijn. Met die smartphone. Het continue aanstaan, moeten en willen reageren en je niet langer dan één minuut kunnen concentreren zonder dat een melding je gezichtsveld betrok.
Zo helderziend was mijn ingeving niet: In binnen- en buitenland werd al geschreven over smartphoneverslaving, mensen lijdden aan burn-outs en het woord ‘vervelen’ was verdwenen uit ons woordenboek.
Maar wat was daar veel behoefte aan: aan niks doen. Even geen prikkels. Gewoon de ogen laten wennen aan wat er voorbijkomt zonder een PING van je beste technologische vriend. Zelfs de CEO van een van ’s werelds grootste tech-giganten Google snakte er naar, vertelde hij woensdag op het podium tijdens de jaarlijkse Google ontwikkelaarsconferentie waar hij diverse nieuwe tools van het bedrijf presenteerde.
Op vakantie werd Samen Samats smartphone afgenomen door zijn vriendin en in een safe gestopt, om pas zeven dagen later te worden vrijgegeven. Samat werd eerst boos. Maar zijn woede verdween na een paar uur en daarna volgde zelfs opluchting. Bevrijd van de afleiding van zijn telefoon, kon hij nu genieten van zijn vakantie.
Door zijn inzichten – en ongetwijfeld door de vele beschuldigingen jegens techbedrijven dat zij ons willens en wetens verslaafd maken aan hun producten – komt het bedrijf met Digital Wellbeing, een nieuwe dienst die ons moet losweken van onze smartphone. De dienst wordt onderdeel van de nieuwste versie van het Android besturingsysyteem afgekort als Android P.
Het bevat een nieuw dashboard waarin je kunt bijhouden hoeveel tijd je doorbrengt op je beeldscherm en bepaalde apps. Ook is er Shush: een optie waarmee je telefoon zichzelf in ‘Do Not Disturb’ modus schakelt wanneer je het apparaat met het scherm neerwaarts neerlegt.
Omdat we vaak met onze smartphone naar bed gaan, komt Google bovendien met de ‘Wind Down’ modus: je telefoon verandert je gekleurde scherm naar grijstinten zodra het tijd is om naar bed te gaan.
Binnen YouTube kun je zien hoeveel tijd je besteedt aan het kijken naar video’s. Met notificaties als de ‘Youtube Take a break reminder’ word je er aan herinnert dat je nu al wel heel lang naar je smartphone zit te staren en dat een pauze je misschien goed zou doen.
Met de komst van Digital Wellbeing wil Google JOMO – de joy of missing out – stimuleren door gebruikers inzicht te geven in hun gewoonten. Dat klinkt als een positieve ontwikkeling, zeker van een techgigant uit Silicon Valley. Toch is er ook kritiek. Want Google zelf zal niet snel iets missen.
Android-telefoons leren smartphonegebruikers nog steeds continu kennen. Zo gebruikt het naast de ‘digital wellness’ toepassingen AI om ons gedrag te voorspellen, je telefoonervaring te verbeteren en je gewoontes langzaamaan te veranderen. Om een voorbeeld te geven: tijdens de jaarlijkse Google ontwikkelaarsconferentie viel het woord ‘privacy’ niet één keer.
Dat je minder tijd besteedt in individuele apps, maakt Google niet uit: zolang je nog maar een Android telefoon gebruikt. Desondanks is er met een beetje digital wellbeing niets mis. De telefoon wegleggen en 2018 niet langer het jaar van de smartphoneverslaving te zijn, kunnen en willen we allemaal. Met of zonder Google.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.