Nu aan het lezen
Had jij ook zo veel goede voornemens begin dit jaar? Elke jaarwisseling deelt iedereen weer massaal wat hij of zij dat jaar van plan is. Een nieuwe taal leren, meer sporten, eindelijke je studie afmaken of juist ontslag nemen van je huidige baan. Merk je dat je nog steeds in je oude patroon vast zit en er maar niet uit komt?
Je bent niet de enige. De reden dat goede voornemens vaak mislukken, is omdat het een verandering van je gewoontes vereist. Jezelf een nieuwe gewoonte aanpraten is al moeilijk genoeg, laat staan van een oude gewoonte afkomen. Toch is er nog hoop. Als je van je goede voornemens bent afgestapt, is dit het moment om die voornemens te heroverwegen.
Hoe vind je de motivatie om te werken aan je voornemens? “Als ik met leiders werk, komt de motivatie uit een hele diepe plek,” vertelt coach en professionele skydiver Melanie Curtis. Het heeft dus helemaal geen zin om je op oppervlakkige doelen te richten. Het moet echt uit een grote eigenwil komen.
Perfectionist, ik heb het tegen jou. Het streven om alles perfect te kunnen doen is niet realistisch. Laat het gaan en richt je op een ‘beter dan’ aanpak, en dat doe je stapje voor stapje. Leg de lat niet te hoog voor jezelf door te zeggen dat je eind dit jaar een marathon gaat lopen. Doe het beter dan wat je nu doet, loop in plaats van 5 km een keertje 7 km en kijk hoe het gaat. Zie het niet als een stap terug van je oude plan maar als een nieuw begin.
Doelen opstellen is heel leuk, maar het heeft geen zin als je niet weet waarom je het doet. Waarom wil jij je doel bereiken? Als je wil afvallen heeft dat vaak te maken met een betere conditie, meer zelfvertrouwen of een gezondere leefstijl. In het begin zit de motivatie meestal wel goed, maar dit lijkt met de tijd af te zwakken.
Herinner jezelf er continu aan waarom je iets doet. Als je merkt dat je begint af te vallen, kan het zijn dat je motivatie juist verdwijnt. Je wordt bang dat je je doel uiteindelijk niet gaat halen en je wilt die teleurstelling vermijden. Door te beseffen dat er redenen achter je afgezwakte motivatie zitten, kan je bewust een stap zetten om hier verandering in te brengen. Onthoud: je kan pas iets aan je routine veranderen als je weet waarom je het wil en waarom het eerder niet lukte.
Nu je goed hebt nagedacht over wat je wil en waarom, is het tijd om te kijken naar de ‘hoe’. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je nu wél je doelen bereikt? Je hebt minder tijd dan in januari maar je hebt nog 6 maanden om iets te doen. Dat is meer tijd dan je denkt. Ga na wat realistisch is om te halen voor eind december.
Stel je voor wat je doel is en probeer dit haalbaar te maken. Het moet ook niet te makkelijk zijn, je moet wel enigszins moeite doen om je doel te bereiken. Ga op zoek naar dat geheime stukje: je voelt je gemotiveerd genoeg om je best te doen, maar raakt niet overdonderd omdat je doel te groot is. Tijd voor een stukje zelfreflectie en de wil om jezelf te pushen. Zodra jij je voornemens hebt vastgezet en er echt voor gaat, zijn die 6 maanden zo voorbij en begin jij vol goede moed aan 2018.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.