Nu aan het lezen
Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.
Smartphones zijn ontzettend handig, maar ze hebben wel een groot nadeel: de accu gaat op een gegeven moment leeg. En dat gebeurt veelal op momenten dat het je niet uitkomt, bijvoorbeeld als je Google Maps gebruikte om de weg te vinden. Gelukkig zijn er manieren om de accu van je smartphone langer mee te laten gaan.
De eerste en misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven, is om verstandig om te gaan met het opladen van je telefoon. De accu die er in zit kan namelijk maar zo vaak opgeladen worden, voordat hij verslijt en nog minder lang meegaat. Laadt je accu dus alleen op als je telefoon echt bijna leeg is, en niet als de accu nog voor de helft vol is.
Daarnaast is het goed om niet al te veel gebruik te maken van fast charging. De functie is ontzettend handig: je accu laadt sneller op, waardoor je je telefoon weer snel kunt gebruiken. Maar de functie laat je accu ook sneller verslijten, waardoor hij op den duur dus ook sneller leeg is. Je kunt fast charging prima gebruiken, maar doe dit alleen als je haast hebt.
Tot slot wil je je telefoon eigenlijk niet ’s nachts opladen. Hoewel er geen stroom meer bij komt als je accu 100 procent vol is, is er namelijk wel een ander probleem. De lader gaat uit, je telefoon werkt weer op zijn eigen accu, en dus wordt die accu weer iets leger. Door je telefoon aan de lader te houden, wordt dat laatste beetje steeds weer aangevuld. Daardoor slijt je accu sneller. Je kunt hem dus beter overdag een paar uurtjes aan de lader leggen.
Hoewel dit misschien erg logisch klinkt, denkt lang niet iedereen eraan: zet de batterijspaarmodus aan. Die modus gaat bij veel telefoons automatisch aan als je nog maar 20 of 15 procent batterij over hebt, maar door hem eerder aan te zetten kun je stroom besparen.
De spaarmodus kun je veelal via de instellingen aanzetten. Natuurlijk mis je dan wel wat functies – zoals het trillen als je ergens op klikt – maar als je daar geen moeite mee hebt, is dit een goede manier om meer uit je accu te halen.
Mocht je overigens nieuwsgierig zijn welke apps het meeste internet gebruiken, dan kun je dit zien via de accumonitor in je instellingen. Apps die echt veel stroom gebruiken, zou je eventueel nog kunnen verwijderen.
Smartphones krijgen steeds grotere schermen, en die schermen hebben stroom nodig om te werken. Het is dan ook logisch dat een van de grootste energievreters je scherm is. Nu hoef je je scherm echt niet uit te laten om zoveel mogelijk accu te besparen – al helpt dit wel – maar je helderheid verlagen kan al wel flink helpen.
Hoe minder licht er namelijk naar je scherm hoeft, hoe minder stroom het verbruikt. Dit is dus een makkelijke manier om stroom te besparen. Je helderheid verlagen kun je via de instellingen doen.
Steeds meer apps willen tegenwoordig weten waar je precies bent. Dat is logisch voor bijvoorbeeld Google Maps, want dan kunnen ze je precies vertellen hoe je van je huidige locatie naar een andere plek komt. Maar apps als Facebook en Twitter hebben die locatie helemaal niet nodig.
Door je locatie steeds te volgen, gebruikt je telefoon ontzettend veel stroom. Wil je dus energie besparen, dan kun je deze diensten zoveel mogelijk uitschakelen. Dan volgt je telefoon alleen je locatie nog voor apps die het echt nodig hebben. De diensten uitschakelen doe je via de instellingen.
Al die apps op je telefoon krijgen nogal eens een update. Logisch, want zo worden beveiligingsproblemen opgelost en krijg je nieuwe functies. Maar het updaten van die apps gebeurt allemaal op de achtergrond, en daar heb je stroom voor nodig.
Gelukkig hebben veel telefoons een optie waarmee je aangeeft dat apps alleen mogen updaten als je telefoon aan de oplader hangt. Is dat niet het geval, dan mogen de apps niet updaten. Zo bespaar je stroom als je onderweg bent, en krijg je de updates nog steeds als het geen probleem is. De optie vind je in de Play Store voor Android en in je instellingen voor iPhones.
Als je thuis of op kantoor bent, is de kans groot dat je telefoon verbonden is met het WiFi. Logisch en natuurlijk helemaal prima. Maar als je telefoon niet verbonden is met WiFi (of met bluetooth) en de opties staan nog wel aan, dan blijft hij zoeken naar verbindingen. Niet goed voor je accu.
Gebruik je deze verbindingen dus niet – bijvoorbeeld op de fiets of in de auto – schakel ze dan ook uit. Zo bespaar je direct stroom en loop je ook niet de kans dat een hacker verbinding probeert te maken met je telefoon (want ja, dat kan).
Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.