Tech Thursday: Zo kun je je smartphone schoonmaken

Nu aan het lezen

Hoe maak ik mijn smartphone écht schoon?

Hoe maak ik mijn smartphone écht schoon?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

De lente is weer in het land en de kans is dan ook groot dat je de neiging hebt om je huis weer eens écht lekker schoon te maken. Maar waarschijnlijk wil je ook een keer je smartphone schoonmaken. Smartphones zijn immers bacterie central.

Je instinct vertelt je mogelijk om aan even een doekje met allesreiniger over je telefoon te halen. Maar dat is dus iets wat je eigenlijk niet wilt doen. Allereerst: teveel water kan zorgen voor problemen binnenin je telefoon. Dat water kan namelijk in het toestel komen en de apparatuur binnenin kapotmaken.

Daarnaast hebben veel schermen van smartphones een speciale coating die de olie van je handen en vingers afstoot. Ga jij aan de slag met schuurmiddel of andere bijtende middelen, dan verdwijnt die coating sneller. Bovendien krijg je ook nog eens krassen op je scherm, die nooit meer weggaan. Niet helemaal wat je wil dus.

Snelle schoonmaak

Dus wat wil je dan wél doen? Het eenvoudigste wat je kunt doen om die vette vlekken van je scherm te halen, is om een (droog!) microvezeldoekje te pakken en deze over je scherm te vegen. Deze doekjes maken het gevoelige glas van je smartphone namelijk goed schoon, zonder kans op krassen. Een brillendoekje werkt overigens ook goed!

Microvezeldoekjes trekken – net als brillendoekjes – olie en stof aan, waardoor je snel van de vieze troep op je scherm af bent. Zet je scherm simpelweg even uit om het vuil beter te zien en veeg of steeds in een horizontale- of in een verticale beweging. Op die manier voorkom je strepen. Herhaal dit voor je gehele telefoon en zo is hij snel weer schoon.

Smartphone schoonmaken, microvezeldoekje

Je kunt er ook voor kiezen om het microvezeldoekje een heel klein beetje nat te maken voor het schoonmaken. Zorg dan wel dat de telefoon uit staat en verwijder de accu als dat mogelijk is. Maak je telefoon daarna weer droog met een droog deel van het doekje.

Haal bij het schoonmaken wel altijd je telefoon uit zijn hoesje en verwijder dingen als oortjes of de oplader. Die kun je allemaal het beste apart schoonmaken. Heb je kleine plekjes waar veel vuil zit? Haal het dan voorzichtig weg met een wattenstaafje of een tandenstoker. Als dat gelukt is, kun je het met het doekje snel weer schoonvegen.

Voor de zwaardere klussen

Wil je je telefoon nog verder schoonmaken, dan kun je natuurlijk ook kiezen om een oplossing uit de winkel te gebruiken. Er bestaan inmiddels talloze sprays en andere producten voor het schoonmaken van schermen. En ja, die werken over het algemeen prima.

Toch wil je wel met een paar dingen rekening houden. Alcohol en ammonia zorgen er bijvoorbeeld voor dat die speciale laag om olie af te stoten kapot gaat. Gebruik je dus een speciale spray voor het schoonmaken van je telefoon, kies er dan eentje die deze stoffen niet bevat.

Daarnaast wil je de vloeistof niet direct op het scherm van je telefoon (of een ander deel van het toestel) sprayen, maar eerst op het doekje. Ook daarmee voorkom je dat je telefoon kapot gaat.

Pak direct de rest mee

Een schone smartphone stop je natuurlijk niet in een vies hoesje. Die kun je dus ook direct even schoonmaken, bijvoorbeeld met een microvezeldoekje of door hem onder de kraan te houden en te boenen. Maak hem daarna wel weer goed droog, zodat je geen water in je telefoon krijgt.

Nu je telefoon schoon is, wil je misschien ook nog even kijken naar de rest van je apparaten. Je kunt je immers voorstellen dat je tablet en laptop net zo vies zijn. Als je dan toch bezig bent, kun je die net zo goed even meepakken! En ja, dat kan gewoon met dezelfde tips die hierboven staan.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.