Tech Thursday: Hoe voorkom ik dat mijn smartphone opslag steeds vol zit?

Nu aan het lezen

Hoe voorkom ik dat mijn telefoon steeds vol zit?

Hoe voorkom ik dat mijn telefoon steeds vol zit?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Smartphones zijn er in allerlei soorten en maten. Met veel opslag, en met weinig. Maar hoeveel opslag je ook hebt, het lijkt altijd alsof hij zó vol zit. Je maakt een paar foto’s, downloadt wat apps en schiet wat video’s. En eigenlijk wil je helemaal niets verwijderen. Wat doe je dan?

Back-ups en opruimen

De eerste tip die ik je kan geven is eenvoudig: neem even een uurtje de tijd en ruim je telefoon op. Dat betekent niet dat je al je foto’s moet verwijderen. Die kun je namelijk ook simpelweg op je computer zetten, of in de cloud. In het geval van Android worden je foto’s vaak automatisch in Google Photos gezet. Daar kun je ze dan altijd terugvinden.

Voor iPhone-gebruikers is er de iCloud Photo Library. Ook daar kun je je foto’s opslaan, zodat ze niet meer op je smartphone staan, maar je ze nog wel hebt. Hiervoor ga je naar Instellingen en klik je op je naam. Vervolgens klik je op iCloud en dan op Photos. Hier kun je de iCloud Photo Library inschakelen. Selecteer dan ook direct “Optimaliseer iPhone-opslag”, zodat je direct meer ruimte krijgt op je telefoon.

Groot nadeel is natuurlijk wel dat er een limiet zit op de opslag in de cloud. Nu kun je ervoor kiezen om te gaan betalen om meer opslag te krijgen (dat kost vaak een paar euro per maand). De andere optie noemde ik eerder al: zet je foto’s eens in de zoveel tijd op je computer of een extra harde schijf. Dat is geen leuk werk, maar je hebt wel direct meer ruimte vrij. Controleer dan ook direct je WhatsApp-map, die vaak vol staat met foto’s die je van anderen hebt gekregen en eigenlijk niet meer gebruikt.

En als je dan toch aan het opruimen bent: kijk eens welke apps je eigenlijk nooit gebruikt. De kans is groot dat er nog wel ergens een spelletje is dat je niet meer speelt. Dit is een goed moment om hem te verwijderen. Daarnaast kun je de cache verwijderen, wat je helaas wel per app moet doen. Cache neemt namelijk ook ruimte in, en door het te verwijderen heb je snel meer ruimte.

microSD-kaart

iPhone-gebruikers kunnen deze tip helaas overslaan, want de iPhone komt niet met een optie om de opslag uit te breiden. Bij veel Android-telefoons is dit echter wel het geval. Mocht dat zo zijn, dan kun je simpelweg een microSD-kaart kopen om je opslag uit te breiden. Het kost wat geld, maar zo kun je wel eindeloos foto’s en video’s blijven maken.

Het voordeel is verder dat je vrij veel apps ook op die SD-kaart kunt zetten. Daardoor maak je nog meer ruimte op je telefoon vrij. Daarnaast heb je direct een back-up van al je belangrijke bestanden en apps, mocht je telefoon kapot gaan. Dat je telefoon kapot is, betekent namelijk niet dat die kaart ook niet meer werkt. Dus die kun je zo in een nieuwe telefoon stoppen.

Beperk het formaat van foto’s

Leuk hoor, al die foto’s en video’s. Maar die nemen dus wel ontzettend veel ruimte in. En zeker modi als HDR en 4K zorgen ervoor dat je foto’s en video’s veel meer ruimte innemen, omdat er veel meer data voor moet worden opgeslagen. Wil je dus voorkomen dat je opslag zo vol is, dan kun je beter voor een kleinere optie gaan.

Op Android-telefoons kun je in de camera-app de resolutie van de foto’s aanpassen in instellingen. Hoe lager de resolutie, hoe kleiner het bestand. Nadeel is natuurlijk wel dat je foto’s minder scherp worden. Hetzelfde kun je hier ook doen voor video’s. En zet al die speciale modi (zoals HDR) maar uit als je ze toch niet gebruikt.

smartphone

Helaas bestaat deze optie niet op de iPhone, maar als je “Optimaliseer iPhone-opslag” hebt ingeschakeld, wordt je gehele fotobibliotheek wel kleiner gemaakt. Daardoor nemen je foto’s dus minder ruimte in. Een andere optie is om foto’s te croppen, of ze via de mail te versturen. Bij die laatste optie krijg je de keuze om een kleinere versie van de foto te versturen. Verwijder dan het origineel en download degene uit de mail, dan heb je dus een kleinere foto. Maar dat is natuurlijk wel erg onhandig.

Koop voortaan een telefoon met meer opslag

Helaas zijn dit ook wel zo’n beetje de dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je telefoon steeds vol zit. Maar uiteindelijk is het beter om de volgende keer een telefoon met meer opslag te kopen, zeker als je graag een iPhone gebruikt. Je kunt immers wel vaak opruimen, maar uiteindelijk is er niets meer om weg te gooien.

De andere optie is om toch maar wat geld te steken in opslag in de cloud. Daardoor kun je nog steeds vanaf je smartphone gemakkelijk bij je foto’s (de iCloud en Google Photos hebben hier namelijk apps voor), en zit je opslag niet steeds vol.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.