Hygge is Hot! En waarom we het gelukzoeken afkijken van de Denen

Nu aan het lezen

Hygge is Hot, en waarom we het gelukzoeken afkijken van de Denen

Hygge is Hot, en waarom we het gelukzoeken afkijken van de Denen

Een week geleden had ik nog nooit van Hygge gehoord. Nu heb ik twee boeken in mijn kast staan, waar ik van genoten heb.

Op donderdag kwam ik het boek Hygge van Meik Wiking tegen. Op het eerste gezicht een boek met een hoog ‘Libelle-gehalte’. Maar goed kijkend, een boek met een interessante uiteenzetting en feitelijk onderbouwing van Hygge in relatie tot Happiness. Kan ook eigenlijk niet anders, want de schrijver is CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen. Een aangenaam, interessant en hyggelig boek.

Twee dagen later kwam ik weer een boek tegen met dezelfde titel. Ik dacht eerst dat het om hetzelfde boek ging. Dat doen uitgevers soms; andere kaft – zelfde boek. Maar dit keer een andere schrijver, Marie Søderberg. Geïntrigeerd door het feit dat er twee boeken zijn met eenzelfde titel ongeveer gelijktijdig uitgegeven, neem ik ook dit boek mee. De schrijfster is actrice en kiest er voor om meer vanuit storytelling Hygge aan te vliegen. Met veel persoonlijke verhalen.

Hygge van Meik Wiking

Wat is Hygge?
Een gelukzalig gevoel door te genieten van alledaagse dingen. “Samenzijn” is een belangrijk ingredient voor hygge. Het heeft wel iets weg van onze ‘gezelligheid’, maar gaat toch verder. Voor Denen is Hygge een kernwaarde. Niet voor niks is Denemarken het gelukkigste land ter wereld (United Nations World Happiness Report 2016). Nederland doet het overigens ook best goed, met een 7e positie.

Grappig is dat het boek van Marie als enige uitlegt hoe je hygge uitspreekt. Niet ‘hiegguh’, maar ‘huugguh’. Fijn! Toch kan ik niet kiezen tussen beide boeken. Het boek van Meik is een aantrekkelijk informatief en beschouwend boek met mooie foto’s en interessante infographics. Het boek van Marie meer persoonlijk, maar ook met mooie foto’s. Beiden geen zware kost; fijne feel goed boeken voor een hyggelig moment. En gaaf om een nieuw woord in mijn vocabulair te hebben.

 Hygge van Marie Sørenberg

Waarom is hygge hot?

Hoe kan het dat er markt is voor zoveel Hygge? Ik snap het wel.

In een tijd waarin dingen gebeuren die onvoorstelbaar zijn (aanslagen Parijs, de verkiezing van Trump, zwarte piet discussie to name a few), de online wereld meer en meer de toon zet, gaan we de waarde weer zien van kleine dingen. Van samenzijn, een goed kop koffie, persoonlijk contact. Geluk vinden in iets anders dan spullen, status of macht. Genieten op een plek waar je je thuis voelt, met mensen waar je om geeft. Dat is waar hygge om draait en de behoefte hieraan groeit met de dag.

De ultieme hyggeplek

En tot slot… ik deel dit met tegenzin, maar gun het anderen ook om te genieten van dit heerlijke plekje. Afgelopen zomer was ik in Denemarken. En nu ik de boeken gelezen heb, weet ik het zeker. Ik heb de ultieme hyggeplek gevonden op het eiland Øro, in het vakantiehuis van Morten en Mette Marie. Een heerlijk vakantiehuis, ongedwongen, met een houtkachel binnen en een vuur-stookplekje buiten. Om lekker van binnen naar buiten te kijken als het pijpenstelen regent, en om heerlijk buiten te zijn, met een zelf gestookt vuurtje, in de avondzon.

Niet verder vertellen….

De ultieme hyggelige plek in Øro, Denemarken
De ultieme hyggelige plek in Øro, Denemarken

Change rebel / digital coach / blogger / freelance communicatie consultant. Focus op activatie van medewerkers, managers & stakeholders in transformaties (agile / digital / het nieuwe werken / duurzaamheid). #digitalnomad #lifehacking

Meld je aan voor de nieuwsbrief.