IMDb introduceert tag waarmee je ziet of er vrouwen meewerken aan films

Nu aan het lezen

IMDb introduceert tag waarmee je ziet of er vrouwen meewerken aan films

IMDb introduceert tag waarmee je ziet of er vrouwen meewerken aan films

Om vrouwelijke actrices te eren, heeft de populaire film-informatiesite IMDb een ranking tag geïntroduceerd zodat je direct kunt zien of er vrouwen aan de film hebben meegewerkt. Dat meldt de BBC. Een film krijgt de zogenoemde ‘F-Rating’ wanneer een film is geschreven of geregisseerd door een vrouw of een belangrijk vrouwelijk personage bevat.

Met Hollywood die significant meer wordt gezien als een mannelijke industrie, hoopt IMDb met deze nieuwe tag een positieve impact teweeg te brengen. De criteria voor de F-Rating is gebaseerd op de Bechdel Test: een informele test die gebruikt kan worden om fictie te testen op seksisme. Een film slaagt voor die test als er minstens twee vrouwelijke personages in voorkomen die met elkaar spreken over een ander onderwerp dan het onderwerp ‘mannen’.

American Honey

Opvallend genoeg zijn er niet veel films die aan deze criteria voldoen, onder meer The Lord of The Rings en de originele Star Wars-trilogie krijgen het label niet. Heeft een film een vrouwlijk schrijver, regisseur én belangrijke vrouwelijke personages, dan krijgt de film drie sterren. Films die onlangs een drie-sterren-rating kregen waren onder andere Frozen, American Honey en Bridget Jones’ Baby.

De tag is op dit moment nog niet live, maar de F-Rating kan elk moment op IMDb zichtbaar zijn.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.