Nu aan het lezen
In deze tijden waarin sociaal contact even niet meer mogelijk is, kan het best lastig zijn om jezelf nog uit te blijven dagen. De kans is groot dat de verveling sneller toeslaat dan normaal. Al weet je dat er misschien genoeg te doen is, je kunt je nergens toe zetten. Netflix, Disney Plus én Videoland zijn inmiddels al uitgespeeld – of je hebt inmiddels vierkante ogen gekregen en bent toe aan iets anders.
Verveling kan lastig zijn. Maar wist je dat het ons eigenlijk ook juist kan helpen? Vooral in deze vreemde situatie is het goed om in te zien dat het niet erg is om je te vervelen, omdat er aardig wat voordelen aan vastzitten.
Als je aan verveling denkt, dan denk je waarschijnlijk al snel aan een saaie, vermoeiende dag. Vermoeiend omdat je te weinig gedaan hebt om energie uit te kunnen halen. Dat kan ook anders. Want door je te vervelen, kun je je creativiteit aan het werk zetten. Onderzoekers geloven zelfs dat verveling je tot de beste ideeën kan zetten.
Tijdens een onderzoek dat uitgevoerd werd door de Britse psycholoog Sandi Mann, kregen de proefpersonen verschillende saaie taken om te voltooien. Hierbij werd ook gevraagd om hun creatieve denkwijze te gebruiken. Hieruit bleek dat de personen die de saaiste taak hadden – namelijk het lezen van een telefoonboek – juist met de meest interessante toepassingen voor plastic bekers kwamen, wat een standaard test was voor afwijkend denken.
De psycholoog vertelt dat verveling je juist helpt bij het laten gaan van je gedachten. En juist dit zorgt voor meer creatieve manieren van denken.
Onderzoeker en filosofie professor Andreas Elpidorou legt uit dat verveling werkt als een ‘reguliere staat die iemand in lijn houdt met zijn projecten. Hij schrijft: “Bij gebrek aan verveling blijft men vastzitten in onvervulde situaties en loop je over van emotioneel, cognitief en sociaal lonende ervaringen mis.” Volgens Elpidorou moeten we verveling zien als een soort waarschuwing dat we niet doen wat we willen doen. Het is een soort wake-up call dat ons motiveert om van doel of project te wisselen.
Amerikaanse en Europese onderzoekers zijn erachter gekomen dat wanneer we onze geest laten dwalen en niet bezig zijn met wat om ons heen gebeurt, we eerder denken aan de toekomst. Wanneer we aan het dagdromen zijn, zijn we volgens deze onderzoekers het meest bezig met onze toekomstige doelen.
Verveling laat je doelen dus als het ware op een rijtje zetten. Maak hier vooral ook gebruik van!
Onderzoekers van het Bar-Ilan University zijn er onlangs achtergekomen dat dagdromen ons ook kan helpen bij onze productiviteit. dankzij het dagdromen wordt een gebied in je hersenen gestimuleerd dat verantwoordelijk is voor zowel ‘gedachte-controlerende’ mechanismen, als ‘gedachte-vrijmakende’ activiteit. Hierdoor zal het geestverruimende gedrag juist toenemen.
De onderzoekers kwamen erachter dat het dagdromen iemands vermogen om te slagen in een bepaalde taak juist kan helpen.
Onderzoekers in Ierland geloven dat verveling er juist voor kan zorgen dat je een beter persoon wordt. Zo ontdekten zij in hun studies dat wanneer we ons vervelen, we de betekenis in onze activiteiten en omstandigheden missen. Dat zorgt er volgens hen voor dat we ergens anders gaan zoeken om deze zelfbetekenis te herstellen.
Dit zorgt er vervolgens voor dat we dichter naar andere mensen toetrekken of het zet ons tot andere activiteiten, zoals doneren aan goede doelen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.