Oh dennenboom: zo voorkom je ruzie bij het optuigen van een kerstboom

Nu aan het lezen

Oh dennenboom: Zo voorkom je ruzie bij het optuigen van een kerstboom

Oh dennenboom: Zo voorkom je ruzie bij het optuigen van een kerstboom

Ik geloof dat de idyllische herinnering van een volle, versierde kerstboom met piek nooit écht heeft plaatsgevonden. Al van kinds af aan weet ik: het optuigen van een boom betekent heibel. Lampjes die in de knoop raken, de lievelingsbal van oud-tante Gerrie die uiteenspat in duizend scherven. Om maar te zwijgen van de onmetelijke scheefheid waar een spar zich maar wat vertrouwd mee voelt.

Maar de praktische bezwaren wegen niet op tegen de emotionele: een kerstboom tuig je op met iemand. Of je bent druk met het vervloeken van diens afwezigheid. Daarom: de beste manier om je beeldige boom op te tuigen, zonder ruzie, mét plezier.

giphy

1. Het is maar eens per jaar

Kerst is een ‘moetje’, een moment waarop je vooral wordt geleefd, zei laatst iemand. Je racet van hot naar her terwijl je niets liever wilt dan series bingewatchen, gamen en kerstkransjes eten. Maar, spreekt de kerstfee, voor elk glas dat half leeg is, staat er ergens een volle mok warme choco met slagroom te gloren. Het grootste rotklusje dat gebonden is aan kerst kan je zo omturnen naar het leukste.

Hoe? Door een beetje mindfull die kerstboom optuigen. Pijnlijke naalden? Ja. Maar dan heb je na het sjouwen ook wat.

Hoe meer energie je in iets stopt, des te meer tevreden je er op terugkijkt. Net als bij een wereldreis waarbij virussen, heimwee en losbandige relaties niet altijd je van het zijn maar achteraf levensverrijkend lijken, kan je de kerstboom als jouw obstakel to overcome beschouwen. Die lichtjes en frisse geur in huis doen je het snibbige gesnauw vast snel vergeten.

2. Zorg voor fijne muziek

Als onderdeel van ’t ‘het is maar één keer per jaar kerst’ gevoel, kan je tijdens het versieren van je groene rakker helemaal losgaan met muzikale kerstklassiekers. Mariah Carey’s neuriënde uithalen zijn perfect voor je gemoedstoestand en manier om zucht en steun te camoufleren.

De juiste kerstliedjes maken je klaar voor kerst. Het besef dat je niet zonder reden een kluit met daaraan scherpe naalden drie trappen op sleept, maakt al veel goed.

3. Zie het als een relatietest

Of je nu met vrienden woont, ouders of geliefde: een boom optuigen is een officieuze relatietest. Doorsta hem zonder kleerscheuren door het te benaderen als een compromismomentje, simpelweg omdat je diegene wél leuk vindt, wat je humeur nu ook lijkt te zeggen.

Een: “Ja maar ik wil hem hier”, kan zo opstapelen tot ‘we vieren ook al bij jouw familie, met jouw recept en jouw vrienden kerst’.

Een kwestie van hoe belangrijk je het allebei vindt om de ander blij te maken (‘Ja, oké, hij kan in deze hoek’) of je eigenlijk gelijk te halen. Merrrry Christmas!

4. Hé, het is oké

Het tegenovergestelde van een compromis of liefdadigheid, is het duidelijk kiezen voor jezelf. In sommige gevallen niet zo’n gek idee. Kerst is leuk, maar ‘moeten’ we ook leuk vinden. Levert een kerstboom je echt veel stress op, heb je al zo weinig tijd en zie je het daadwerkelijk niet zitten je door een oerdruk winkelcentrum te begeven op weg naar die ene zilveren bal? Geen punt.

Je bent geen onmens zonder kerstboom. Lichtjes hangen ook fantastisch in je kamerplant. En die boomversiering uit je jeugd? Wie zegt dat mooie takken in een vaas die dienst niet over kunnen nemen. De druk om een boomexemplaar in je huis te hebben is enorm. Maar trek je eigen plan, gedurende het jaar, maar misschien nog meer met kerstmis.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.