Lady Gaga combineert show naadloos met politiek statement op Super Bowl

Nu aan het lezen

Lady Gaga combineert show naadloos met politiek statement tijdens de Super Bowl

Lady Gaga combineert show naadloos met politiek statement tijdens de Super Bowl

Als er iets is waar Lady Gaga – oorspronkelijk Stefani Joanne Angelina Germanotta – voor staat, dan is het gelijkheid. Don’t be a drag just be queen, zingt ze lieflijk in nummer-1 hit Born This Way tegen haar monsters (fans). “No matter gay, straight, or bi. Lesbian, transgendered life”, en zo is het. Ook, of juist, tijdens haar optreden bij de Super Bowl: hét Amerikaanse sportevenement van het jaar waarbij traditiegetrouw de grootste artiesten optreden nadat de football-finale wordt beslecht.

Dit jaar was de opening weggelegd voor Gaga, die van de gelegenheid gebruik maakte om een politiek beladen lied te zingen. Ze opende met This Land Is Your Land van Woody Guthrie: een klassieker die nieuwe populariteit heeft verworven doordat het een populair strijdlied is tijdens anti-Trump protesten.

The Show Must Go On

Hoewel het sportevenement dat door de hele wereld wordt bekeken, altijd garant staat voor juicy statements, was de Super Bowl dit jaar wel een tikkeltje zwaarder beladen dan voorheen. Dat had alles te maken met de verkiezing van Donald Trump.  Liberale Amerikaanse media die doorgaans smullen van het event, verwoorden het treffend: het voelde simpelweg futiel om sporters en aanwezigen te vragen naar hun outfit of sportwedstrijd, als het politieke klimaat zojuist 180 graden is gekanteld.

De Super Bowl was ondanks de perikelen nog steeds de show die het altijd was. Zoiets als cultuur en landsgeschiedenis wuif je niet weg met de komst van een bizar politiek korps. Lady Gaga opende de avond met een daverende act waarbij ze ongeveer de helft van de tijd op een dak stond of door de zaal vloog. Een ongeëvenaarde performance doordat elk pasje, elk special-effect en elke move tot in detail was geregisseerd. Precies zoals we van Gaga kunnen verwachten. Haar show is geen politiek spel, maar een subtiele blijk van haarzelf en boodschap aan haar politieke fans.

Born This Way

Zoals verwacht werd haar equality-knaller Born This Way ook opgenomen in de door Gaga gezongen medley. Met één verschil: “Cause baby you were born this way. No matter gay, straight, or bi Lesbian, transgendered life.” Het was de eerste keer dat het woord transgender viel tijdens de SuperBowl.

Een echte verrassing was de performance met subtiel politieke boodschap niet, schrijft ook The Verge. Hoewel het optreden inclusief en passend in de stijl van gelijkheid was bedoeld, zei Gaga al tijdens een eerder persconferentie dat haar act voor iedereen zou zijn. “Ik wil, meer dan iets anders, een moment creëren dat iedereen die kijkt nooit zal vergeten.”

Knaller van de avond voor één fan – en voor velen een politiek signaal – was het nummer Million Reasons. Lady Gaga trok hierbij een zwarte vrouw uit het publiek, omhelsde haar terwijl ze zong ‘why don’t you stay, stay’. In de ogen van fans ook een verwijzing naar het omstreden minderhedenbeleid van Trump.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.