Jongeren gaan niet meer de straat op? Dat klopt niet, volgens onderzoek

Nu aan het lezen

Jongeren gaan niet meer de straat op? Volgens dit onderzoek zijn ze daar wel toe bereid

Jongeren gaan niet meer de straat op? Volgens dit onderzoek zijn ze daar wel toe bereid

Protesteren door de straat op te gaan? De generatie Y komt niet verder dan hun ongenoegen uiten via social media en is te lui om echt in verzet te komen, is de afgelopen jaren iets wat je vaak hoort.

Stemmen? Doet een heel groot ook niet. Eenderde van de jongeren tussen de 18 en 24 bleef tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen thuis, blijkt uit onderzoek van Ipsos. Bij de Brexit was het nog vele malen erger, ontdekte Sky News. Van de Britse jongeren tot 24 jaar stemden slechts 36 procent, niet heel veel meer dan een derde dus.

Er zijn nu echter cijfers die niet helemaal in dit plaatje passen. Cijfers die laten zien dat veel jongeren wel maatschappelijk betrokken zijn en zelfs bereid zijn om de straat op te gaan tijdens een groot protest tegen de regering. Quartz besteedt aandacht aan de resultaten het onderzoek Generation What dat door Europese publieke omroepen is opgezet. Zou je meedoen aan een grootschalig protest tegen de regering? BNN is verantwoordelijk voor het Nederlandse deel van dit onderzoek.

Griekenland

Uit de enquete blijkt dat gemiddeld gezien meer dan de helft van de Europese jongeren bereid is om de straat op te gaan voor een groot protest tegen de regering. Deze protestbereidheid verschilt echter wel erg per land. Griekse jongeren scoren het hoogst, wat ook niet vreemd is na bijna tien jaar economische crisis. Tweederde van de Griekse jongeren wil wel protesteren.

Nederlandse jongeren staan onderaan het lijstje van dertien landen. Slechts eenderde van de Nederlandse jongeren is bereid om te gaan protesteren. Hoe zit met de Britse jongeren is onduidelijk, omdat zij niet mee deden aan het onderzoek. Wel werden specifiek jongeren in Wales ondervraagt: meer dan de helft zegt de straat op te gaan indien nodig.

Geen woorden maar daden

De onderzoeksresultaten roepen bij mij overigens nog wel een belangrijke vraag op: zouden de ondervraagden hun antwoord ook echt naleven? Het grote verwijt over jongeren die enkel hun proteststem laten horen via Facebook geldt ook hier. Het is makkelijk om in een enquete aan te geven dat je bereid bent de straat op te gaan, maar het daadwerkelijk doen kost een stuk meer moeite.

Interessant om in de praktijk te zien, al hoop ik stiekem dat het niet nodig is.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.