Nu aan het lezen
Als er één ding niet mag ontbreken aan een dagje IKEA, is het wel een bord met Zweedse gehaktballetjes. Die gehaktballetjes kunnen er in de toekomst echter heel anders uit zien. De meubelfabrikant werkt namelijk aan een geheel nieuw menu met duurzame en gezonde ingrediënten. Insecten bijvoorbeeld.
Het nieuwe menu wordt ontworpen door Space 10, een onderzoekslab van IKEA. Het menu is ontworpen om mensen te laten nadenken over nieuwe ingrediënten, die ze waarschijnlijk nog nooit eerder gegeten hebben.
Op het menu staat bijvoorbeeld een “dogless hotdog”, wat eigenlijk gewoon een vegetarische hotdog is. Het eten is gemaakt van spirulina, wat volgens het team “meer caroteen heeft dan wortels, meer chlorophyl dan tarwegras en 50 keer meer ijzer dan spinazie”. Dat is inderdaad meer dan gezond te noemen.
Meest opvallend is misschien nog wel de “bug burger”. De burgers zijn hier gemaakt van rode bieten, pastinaak, aardappelen en meelwormen. Ja, dat lees je goed: meelwormen. Mocht je je ooit hebben afgevraagd hoe die er uit zien, hieronder staat een foto.
Daar gaat het water je nu niet echt van in de mond lopen. De burger zelf ziet er echter een stuk beter uit (zie de foto boven dit artikel). En bovenop die insectenburger zit gelukkig nog wel gewoon ketchup, naast rode bieten en bieslooksprei.
En ook de gehaktballetjes worden iets anders, als het aan Space 10 ligt. De zogenaamde “neatball” komt in twee soorten: met meelwormen of met wortelgroenten. De versie met wortelgroenten heeft bijvoorbeeld bieten, pastinaak en wortels.
“Het is ontworpen om mensen te laten nadenken over het verminderen van hun vleesconsumptie, het gebruiken van lokale producten en alternatieve proteïne te proberen”, aldus Space 10.
Mocht je nu niet warmlopen voor meelwormen, maak je dan geen zorgen. Alle producten worden nog ontwikkeld in een testkeuken, dus voorlopig staan ze nog niet op het menu van IKEA.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.