Maak nu kennis met de Nederlandse deelnemers van de World Solar Challenge - Vance

Nu aan het lezen

Maak nu kennis met de Nederlandse deelnemers van de World Solar Challenge

Maak nu kennis met de Nederlandse deelnemers van de World Solar Challenge

De toekomst is elektrisch. En als het aan de deelnemers van de World Solar Challenge ligt, speelt de zon hier een hele grote rol in. Je kan namelijk energie opwekken met zonnecellen en hier zelfs een auto op laten rijden.

Tijdens het jaarlijkse World Solar Challenge nemen teams uit alle hoeken van de wereld het tegen elkaar op met hun auto’s op zonne-energie. Zo ook ons eigen kikkerlandje met de student-teams van TU Eindhoven en TU Delft. Deelnemers van de challenge moeten maar liefst 3.000 kilometer afleggen in hun eigen wagen. Het doel hiervan is de zelfgebouwde wagens zo lang en zo ver mogelijk op zonne-energie te laten rijden.

Kijkje achter de schermen

Dit jaar strijden de elektrische auto’s in Australië waar zij dwars door het land een route af moeten leggen, van het noordelijke Darwin tot Adelaide in het zuiden. Zaterdag 7 oktober is het D-Day, dan bepaalt de organisatie of de Nederlandse wagens voldoen aan de eisen. Na wat opstart problemen en tests is het afwachten of de Nederlandse teams wel door deze keuring heen komen. Ben jij wel benieuwd hoe dat allemaal werkt, zo’n langwerpige auto op zonne-energie? NPO1 geeft ons komende zaterdag een kijkje achter de schermen in de serie Oranje Boven, Down Under.

In de eerste aflevering leren wij de Nederlandse deelnemers van de Solar Challenge kennen. TU Delft is dit jaar titelverdediger van de Challenger-klasse, waarbij de elektrische auto niet opgeladen mag worden bij een stoppunt. Het andere team, TU Eindhoven, won eerder goud in de Cruiser-klasse. Hierbij wordt vooral naar het aantal inzittenden van de wagen gekeken.

Van 7 tot 15 oktober kan je de avonturen van onze Solar teams volgen op NPO 1 en via NPO Start. De eerste aflevering wordt uitgezonden op zaterdag 7 oktober om 17.49 uur.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.