TU Eindhoven specifiek op zoek naar vrouwelijke wetenschappers - Vance

Nu aan het lezen

TU Eindhoven specifiek op zoek naar vrouwelijke wetenschappers

TU Eindhoven specifiek op zoek naar vrouwelijke wetenschappers

Hoewel wetenschappers in de meeste gevallen toch mannen zijn, zijn er ook een hoop vrouwen die het heel goed doen op dit gebied. Toch lijken zij een stuk minder vaak aangenomen te worden. Dat dachten ze ook bij TU Eindhoven, waar het grote deel van de wetenschappers man is. Daarom besloten zij om het komende halfjaar alle vacatures alleen te openen voor vrouwelijke wetenschappers.

Dat wil niet zeggen dat het voor mannen helemaal niet meer mogelijk is om te solliciteren op een vacature. Wanneer er na zes maanden nog geen geschikte (vrouwelijke) kandidaat gevonden is, worden ook mannen uitgenodigd voor een gesprek.

Meer voordeel voor vrouwen

Vrouwen krijgen dus voorrang bij de sollicitaties, maar daar blijft het niet bij. De vrouwen krijgen ook een ton voor onderzoek en krijgen een mentor toegewezen. Op deze manier wil de universiteit meer vrouwen aan zich binden. Zo moet er een betere balans komen tussen het aantal mannen en vrouwen in de vaste wetenschappelijke staf.

Volgens rector Frank Baaijens doet TU Eindhoven al langere tijd zijn best om meer vrouwen in het team te krijgen, maar gaat dit te langzaam. Ze streven ernaar dat volgend jaar 20 procent van de hoogleraren vrouw is.

Discriminatie?

Je zult je misschien afvragen of dit geen discriminatie is. Mannen worden tenslotte in eerste instantie uitgesloten. Daar heeft Kees Storm, werkzaam op TU Eindhoven, een prachtig antwoord op via Twitter.

“Wetenschap is een teamsport. Vrouwen zijn er net zo goed in als mannen. We weten óók dat breder samengestelde teams beter werk leveren. Een team met alleen maar spitsen gaat weinig winnen.”

Hij laat weten dat ook hij het enigszins moeilijk had met deze beslissing. “Maar omdat er zó weinig vrouwen bij ons werken bewijst, denk ik, dat we in voorgaande jaren stelselmatig, bewust of onbewust, gediscrimineerd hebben.” Verder legt hij uit dat TU Eindhoven met deze nieuwe regel eerdere beslissingen wil rechttrekken.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.