Maakt vrijwilligerswerk gelukkig? Nieuwe cijfers suggereren van wel

Nu aan het lezen

Maakt vrijwilligerswerk gelukkig? Nieuwe cijfers suggereren van wel

Maakt vrijwilligerswerk gelukkig? Nieuwe cijfers suggereren van wel

Ben jij zo iemand die graag anderen helpt en daarom allerlei vrijwilligerswerk doet? Dan is de kans groter dat je je gelukkig voelt dan wanneer je dat niet zou doen. Volgens cijfers van het CBS voelen vrijwilligers zich namelijk gelukkiger dan mensen die dit werk niet doen.

Het CBS onderzocht hoeveel Nederlanders van 15 jaar of ouder tussen 2013 en 2018 vrijwilligerswerk deden en in welke mate Nederlanders zich gelukkig voelen. Wat blijkt? 91 procent van de vrijwilligers gaf aan zichzelf gelukkig te vinden, tegenover 85 procent van de niet-vrijwilligers.

Bovendien blijkt uit de cijfers ook nog eens dat mensen die geen vrijwilligerswerk doen zich vaker ongelukkig voelen dat mensen die dat wel doen. Dat aandeel is onder de niet-vrijwilligers bijna twee keer zo groot als onder de vrijwilligers.

Geluk en vrijwilligerswerk

Bron: CBS

 

Gelukkiger door vrijwilligerswerk?

Het CBS benadrukt dat het niet onderzocht heeft of het vrijwilligerswerk ook echt de reden is dat mensen zich gelukkiger voelen. Maar er zijn andere onderzoeken die wel die kant op wijzen.

Professor Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en auteur van het boek Op naar geluk; de psychologie van een goed leven, zegt in ieder geval dat er wel een verband is. “Er wordt veel onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat je een gelukkiger mens wordt van werken als vrijwilliger, van iets doen voor een ander”, vertelde hij in november aan het AD.

Vooral dat iets doen voor een ander speelt een belangrijke rol, aldus Dijksterhuis. “Mensen die een beroep hebben waarbij ze anderen helpen, zijn over het algemeen het gelukkigst. Bloemisten en loodgieters bijvoorbeeld zijn opvallend gelukkige beroepsgroepen. Bloemisten overhandigen de hele dag bossen bloemen, loodgieters lossen andermans problemen op.”

Maar meer vrijwilligerswerk maakt niet gelukkiger

Toch is het opvallend dat je je niet per se gelukkiger gaat voelen als je meer vrijwilligerswerk doet. Gemiddeld besteedden vrijwilligers in 2018 4,4 uur per week aan hun vrijwilligerswerk. Maar het aandeel met een hoge score op de persoonlijke welzijnsindex nam niet toe als er meer uren in het werk werden gestopt. En dat geldt ook voor het ervaren geluk.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.