Mannen moeten minder vlees eten volgens het Voedingscentrum - Vance

Nu aan het lezen

Mannen moeten minder vlees eten volgens het Voedingscentrum

Mannen moeten minder vlees eten volgens het Voedingscentrum

‘Echte mannen eten vlees’. Je zou denken dat het nogal een achterhaalde gedachte is tegenwoordig. Toch blijkt dat dit nog wel degelijk van toepassing is. Want volgens het Voedingscentrum moeten vooral mannen het stukje vlees eens wat vaker links laten liggen. Dit is dan ook precies de reden dat zij de campagne ‘Er is meer dan vlees’ zijn gestart. Hiermee wil het Voedingscentrum ervoor zorgen dat mannen de helft minder vlees gaan eten.

Voor hun eigen gezondheid zou het beter zijn als zij niet meer dan 500 gram vlees per week eten. Uit cijfers blijkt dat een gemiddelde man gemiddeld zelfs 900 gram vlees per week eet. Dat kan anders. Daarom laat het Voedingscentrum alternatieven zien.

Er is meer dan vlees

Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, vertelt dat er met deze campagne niet gezegd wordt dat mannen helemaal geen vlees meer mogen eten, maar dat zij ook verder moeten kijken dan alleen maar vlees. Gelukkig zijn er wel al een heel aantal mannen die het vlees wel al een aantal keer per week laten staan.

Te veel vlees eten is helemaal niet zo gezond. Het zorgt voor een verhoogd risico op darm- en longkanker, een beroerte en diabetes type 2. De reden dat mannen nog zoveel vlees eten in tegenstelling tot vrouwen, komt volgens Corné vooral omdat de mannen denken dat het vlees onmisbaar is. Maar er zijn een hoop goede vleesvervangers, zoals peulvruchten, noten en ei.

Dieren en planeet

Ook rapper Dio doet mee aan de campagne. Hij eet sinds drie jaar vegetarisch. Aan het AD vertelt hij dat hij het beeld van vlees vroeger vooral romantiseerde. Toen hij zich hierin ging verdiepen zag hij dat het eten van vlees toch echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. “Toen ik me ging inlezen en documentaires zag, kon ik niet meer terug. Als je de wereld wilt veranderen, kun je het beste bij jezelf beginnen.”

Hoewel vlees eten diep geworteld zit in ons dieet, is het toch echt tijd voor verandering. Veel mannen zien vlees eten nog als iets stoers, maar dat begint langzaam wel te veranderen. Het aantal mannen dat veganistisch eet, neemt namelijk toe.

Voor mensen die geen idee hebben hoe ze minder vlees kunnen eten, start het Voedingscentrum in januari de VeganChallenge. Mensen die zich hier voor inschrijven, ontvangen een week lang recepten en tips.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.